Tükoder'den Cumhurbaşkanı Gül'e Veto Çağrısı

Samsun Tüketiciyi Koruma Derneği(TÜKODER) Atakum Şube Başkanı Cafer Kalyoncu, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı'nın onayını bekleyen Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilmesini bekledi.

Samsun Tüketiciyi Koruma Derneği(TÜKODER) Atakum Şube Başkanı Cafer Kalyoncu, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı'nın onayını bekleyen Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilmesini beklediklerini söyledi.

Samsun Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Atakum Şube Başkanı Cafer Kalyoncu, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanının onayını bekleyen Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun hakkındaki çekincelerini dile getirmek için dernek binasında yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 7 Kasım 2013 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edildiğini söyleyen Kalyoncu, " Kanunun ismi tüketicinin korunması olmasına karşın bankaları ve kredi veren kuruluşları koruyan hükümler konularak kanunun amacına ve ruhuna aykırı hareket edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 10. maddesinde 'kanun önünde eşit
olunduğundan' bahisle 'hiçbir kişiye, aileye ve zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz' denilerek ayrımcılığın önüne geçilmiş olmasına karşın kanunda bankalara ve kredi veren kuruluşlara imtiyaz tanınmıştır." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde onay bekleyen kanunun 4. maddesinin 3 fıkrasında yer alan hükümle banka ve kredi veren kuruluşların masraf adı altında tüketicilerden aldıkları ücretlerin yasal hale getirileceğini öne süren TÜKODER Atakum Şube Başkanı Cafer Kalyoncu, "Bu konuda tüketicilerden alınacak bedeli, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tespit edecek. Böylece yıllardır bankaların tüketicilerden haksız olarak aldıkları bu bedellere karşı şikayet ve dava hakları kullanılarak bu ücretleri geri alabilen tüketicilerin yasal yolları da kapatılmış oldu. Kredi kartı aidatları için de benzer bir düzenleme yapılarak bankaların hiçbir hizmet içermeyen basit bir kart basmaları ve bundan yıllık aidat almamaları kabul edilirken, hizmet içeren kartlardan yıllık aidat almaları da kabul edildi. Böylece gerek mahkemelerin, gerekse Yargıtay'ın kredi kartı yıllık aidatının yasal olmadığı ve alınamayacağına ilişkin tüm kararları çöpe atılmış oldu." diye konuştu.

Yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile bankaların diledikleri gibi kazanç sağlayacaklarını öne süren TÜKODER Atakum Şube Başkanı Cafer Kalyoncu şunları söyledi; " Bilindiği üzere kanun Cumhurbaşkanlığı'nın onayına sunulmak üzere köşke gönderilmiştir. Biz TÜKODER olarak Sayın Cumhurbaşkanından kanunu veto etmesini bekliyoruz. Bu konuda
TÜKODER Genel Merkezi başta olmak üzere tüm şubelerimiz ve tüketicilerimiz ilgili yerlere mail, faks yada mektup yoluyla kanunun düzeltilmesi için yazılar gönderecektir. Avrupa ve batı toplumları normlarında bir kanunun yasalaşması isteğimizi yinelemek istiyoruz."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri