Yapıtaşlarına ayrılamayan proteinlerin kana karışmasıyla savunma sisteminin bir virüsle karşı karşıya kalmış gibi savunmaya geçtiğini kaydeden Hilal Acar, “Besin intoleransı yada besin hassasiyeti olarak tanımlanan bu durum, yaşam kalitenizi düşüren onlarca sağlık sorunun sebebi olabilir. Süt, süt ürünleri, yumurtalar, etler, tahıllar, sebze-meyveler, deniz ürünleri, kuruyemişler ve birçok ürün hastalığınızın nedeni olabilir” diye konuştu.
Besin alerjisi ve besin intoleransının farklı şeyler oldığunu belirten Dyt. Hilal Acar, “Besin alerjilerinin belirtileri 1-2 saat sonra ortaya çıkarken besin intoleransının belirtileri günler sonra ortaya çıkabilir. Besin intoleransı aynı anda birden çok besine karşı gelişebilir. Besin alerjilerinde kişiler zor nefes alma, ciltte kızarıklık-kabartı, burun akıntısı gibi şikayetler belirtirken besin intoleransında baş ağrıları, sindirim problemleri, şişkinlik, uykusuzluk gibi yaşam kalitesini düşüren belirtiler şikayet sebebi olabilir” dedi.
Kliniğinde Cambridge Besin İntolerans Testlerini uyguladığını anlatan Hilal Acar, şunları söyledi: “Kişinin şikâyetine göre uygun test seçildikten sonra parmağınızdan alınan birkaç damla kan ile sonuca ulaşılır. Food Detective daha hızlı sonuç almak isteyen kişiler için uygundur ve 59 besini içerir. Toplumumuzun sık kullandığı besinler bu testte yer alır. Ayrıntılı bir tarama istenirse 200’ ün üzerine besini içeren Food Print testi yapılır. Özellikle sık seyahat eden ve farklı tatlara açık kişilere bu testi tavsiye ederiz. Örneğin yapılan testte inek sütüne karşı bir intolerans sonucu çıktı. Bu durumda testte keçi veya koyun sütü de yer aldığı için gönül rahatlığıyla diğer keçi veya koyun sütünü size önerebiliyoruz. Aynı şey tahıllar ve diğer besin grupları içinde geçerli. Mesela buğdaya karşı bir intoleransınız varsa uyguladığımız testte yulaf, çavdar, kepek ve birçok tahıl bulunduğu için neyi tüketip neyi tüketemeyeceğiniz açıkça belli oluyor.”