Tüketici gözünü açtı

Konya'da, “Alo 174 Gıda Hattı”na 2014 yılında bin 921 şikayet geldi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından şikayetler sonucunda 166 iş yerine idari para cezası uygulandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın etkin bir gıda güvenliği sağlamak için hayata geçirdiği ''Alo 174 Gıda Hattı''na vatandaşın ilgisi her geçen gün artıyor. Vatandaşların gıdayla ilgili taleplerini dinleyen ve çözüm üreten ''Alo 174 Gıda Hattı''na Konya'dan 2014 yılında bin 921 şikayet geldi. Alo 174 Gıda Hattı’na gelen telefonlar, tüketicilerin bilinçlendiğini ortaya koydu. Konya'da insanların, tükettikleri mallara karşı hassasiyeti her geçen sene artıyor. Artık tüketiciler, kalitesiz ürünlerden kaçınmakla kalmıyor, ilgili kurumları ihbar etme yoluna da gidiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2009’da gıdayla ilgili şikayetleri almak için kurduğu ‘Alo 174 Gıda Hattı’na gelen şikayetler, bu durumu gözler önüne seriyor. Hatta gelen telefonlar, yetkililerin işini de kolaylaştırıyor. Bu şikayet hattı sayesinde vatandaş “fahri müfettiş” görevi üstleniyor.

3 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZA

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Sobayoğlu, 5996 sayılı veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde yapılan Gıda denetim hizmetleri İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafında yapıldığını söyledi. 2014 yılında 16 bin 628 denetim yapıldığını kaydeden Sobayoğlu, “Bu denetimler neticesi 668 işyerine yaklaşık 3 milyon lira idari para cezası uygulanmış 12 iş yeri hakkında da insan sağlığına aykırı ürün üretmekten savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca yine 2014 yılı sonu itibariyle 2 bin 285 gıda ve yem numunesi alınmış, olumsuz çıkan 178 numuneye idari işlem tesis edilmiştir” dedi.

İNTERNETTEN SONUCU ÖĞRENİYORLAR

Alo 174 Gıda hattı hususunda da bilgi veren Sobayoğlu, şunları söyledi: “174 Alo Gıda hattı, tüketicinin gıda ile ilgili her türlü bilgi alma talebi, ihbar ve şikayette ilgili merciye kolay bir şekilde ulaşabilmesi, iletişimin tek merkezden yönlendirilmesi, tüketiciye en kısa zamanda dönüş yapılabilmesi ve sonucun takibi amacıyla 14 Şubat 2009 tarihinde faaliyete geçti. Tüketicileri "gıda" ile ilgili her türlü şikayet ve talebi, Türkiye'nin her yerinden çağrı merkezine bildirilmektedir. Bu çağrı merkezi tarafından alınan ihbar ve şikayetler web tabanlı yazılımlar sayesinde içeriğine göre ya Bakanlığımıza ya da daha önce 81 ilde belirlenen temas noktalarına değerlendirilmek üzere iletilmektedir. Yapılan denetim ve değerlendirme sonucu yapılan işlemler ile ilgili bilgiler aynı web yazılımına kaydedilmektedir. Tüketiciler ya Alo l74'ü tekrar arayarak ya da kendisine verilen başvuru numarası aracılığıyla www.aloI74.gov.trinternet adresi üzerinden şikayet ve talebinin sonucunu öğrenebilmektedirler.”

166 İŞ YERİNE İDARİ PARA CEZASI UYGULANDI

Gelen başvuruların en geç 15 gün içerisinde cevaplandırıldığını ifade eden Sobayoğlu, “Şikayete konu olan ürünlerden numune alınması ve analiz yapılmasının gerekmesi durumunda 15 gün içerisinde bir ön bilgi verilerek süreç içerisinde yapılan işlemlerle ilgili bilgi güncellenmesi yapılmaktadır. Alo Gıda Hattı çağrı Merkezine iletilen başvuruların Bakanlıkta da eş zamanlı olarak takibi sağlanmakta, böylece mümkün olan en kısa zamanda sonuca ulaşılabilmektedir. ilimizde de 2014 yılı sonu itibariyle bin 921 müracaat alınmıştır. Bu müracaatlara istinaden denetimler yapılmış 166 iş yerine idari para cezası uygulanmıştır. Tüm tüketicilerden beklentimiz gıda ile ilgili karşılaştıkları problemlerde mutlaka 174 alo gıda hattını aramalarıdır” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri