TÜİK'e göre ekonomiye güven artmış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, ekonomik güven endeksi mayıs ayında 103,7 değerine yükseldi. Nisanda 102,2 olan endeks, mayısta yüzde 1,4 oranında artış gösterdi.

Mayıs ayında tüketici güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,0 oranında artarak 91,1 değerine ulaştı. Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi ise aynı seviyede kalarak 105,1 değerini korudu. Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,6 oranında azalarak 117,4 değerine geriledi. Perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 0,4 oranında artarak 116,7 değerini kaydetti. İnşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 4,3 oranında artarak 92,2 değerine ulaştı.

Ekonomik güven endeksi, tüketiciler ve üreticilerin genel ekonomik durumu değerlendirmelerini, beklentilerini ve eğilimlerini özetleyen bir göstergedir. Bu endeks, tüketici güven endeksi ile mevsim etkilerinden arındırılmış reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesiyle oluşturulur.


Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösterir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri