Tüdef’ten Vatandaşa 'Kurban' Uyarısı Yaptı

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Sıtkı Yılmaz, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde sıkıntı yaşanmaması için vatandaşlara kurbanlık alırken bazı tavsiyelerde bulundu.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Sıtkı Yılmaz, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde sıkıntı yaşanmaması için vatandaşlara kurbanlık alırken bazı tavsiyelerde bulundu.

Kurban Bayramı’nda kurbanlıkların seçiminin önemli olduğunu dile getiren Yılmaz, seçilecek kurbanlık hayvanların, ‘hayvan kimlik sistemi’ne kayıtlı olup olmadıklarının, kulak küpeleri, büyükbaş hayvanlar için pasaport ve küçükbaş hayvanlar için de nakil belgesi ve veteriner sağlık raporunun olup olmadığına bakılması gerektiği uyarısında bulundu. Yurda komşu ülkelerden kaçak hayvan girişi olduğuna dair bilgi ve duyumların yoğunlaştığı bir dönemde tüketicilerin kurbanlık seçiminde daha çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bu nedenle kulak küpelerinin tek başına hayvanların güvenli olduğunu göstermediğinin altını çizmek istiyoruz. Kulak küpelerinin eski tarihli olanlarının tercih edilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Kaçak ve hastalıklı hayvanların piyasaya sürülmesi konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu tür hayvanların engellenmesi konusunda denetimlerin daha da sıkılaştırılması ve devamlılığını sağlanması tüketicinin en acil beklentisidir. Tüketicinin sağlık ve güvenliğinin korunmasının Devletin sorumluluğunda olduğunu bu vesileyle tekrar ilgililere hatırlatmak istiyoruz.” diye konuştu.

'BAYRAMLIK HARCAMANIZI BÜTÇENİZE GÖRE YAPIN'

Tüketicilerin bayramlık giysi ve diğer ihtiyaçları için gelirine uygun bir bütçe ayırması gerektiğini ifade eden Sıtkı Yılmaz, bayram alışverişlerinde mutlaka fiyat ve kalite araştırılmasının yapılmasını, mutlaka fatura ve fiş alınmasını belirtip, "Kalite ve uygun fiyat araştırmalarında ‘yerli malı’ memleket malına öncelik tanınmalıdır. Merdiven altı ve güvenli olmayan ürünlerden uzak durulmalı. Ucuzluk adına sağlığını riske etmemelidir.” dedi.

Bankaların sunduğu cazip bayram kredi kampanyalarına adanılmamasını isteyen Yılmaz, uyarılarını şöyle sürdürdü: “Zorunlu olmadıkça kredi kullanarak ihtiyaçlarını kredi ile karşılanmamalı. Takibe düşen milyonlarca tüketici kervanına katılmamalı. Kredi zorunluluğunun doğması halinde ise tüm bankaların sunduğu seçenekleri değerlendirmeli, bütçesine en uygun olanını seçmeli. Sıfır faiz ve düşük faiz oranlarının yanıltıcı olabileceği hususunu her zaman göz önünde bulundurulmalı. Sıfır faizde taksitlerin yüksek tutulduğu ve düşük faizlerde ise bu faiz oranını yükselten masrafların bulunduğunu, bu nedenle toplam maliyet üzerinden krediye karar vermenin daha doğru bir tercih olacağını düşünüyoruz. Tüketici, kredi kartı ile kurban kesmemeli ve altından kalkamayacağı masrafları yapmamalı. Kredi kartı akti ve gecikme faizleri hala yüksek görünmekte. 10 milyona yakın tüketici asgari ödeme ile borcunu ötelemekte. Bu nedenle zorunlu olmadıkça kredi kartına yüklenmemeli.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri