Tüdef: Başbakan'ın Rahatsız Olduğu Bankalarla İlgili Düzenleme Bekliyoruz

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların faiz dışı işlemler üzerinden 65 kalem ücret tahsil etmesinin engellenmesini istedi.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların faiz dışı işlemler üzerinden 65 kalem ücret tahsil etmesinin engellenmesini istedi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Yılmaz, “Artık bu 65 kalem ücret, ücret olmaktan çıkmış, adeta 65 çeşit işkenceye dönüşmüştür. Bu işkence kalemleri her geçen gün artmaktadır. Bir kısım ücretlerin bir hizmet karşılığı bulunmamakta, bir kısmından ise alınan ücretle verilen hizmet arasında bir hakkaniyet oranı bulunmamaktadır. Bankalar, son uygulamalarıyla ücretlerine mesaj ücretini de eklemiş bulunmaktadırlar.” diye konuştu.

Yıllardır tüketici ve hesaplarının bankalar tarafından rehin tutulduğunu dile getiren Yılmaz, şunları söyledi: “Tüketici, kredi ihtiyacı nedeniyle bankalara sesini çıkaramamaktadır, bir gün kredi ihtiyacım olursa alamam diye. Bankaların bu doyumsuz kâr hırsından Başbakan şikayetçi, Ekonomi Bakanı şikayetçi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı bu kalemlerden şikayetçi. Pekiyi bu durumda Gümrük ve Ticaret Bakanı ne yapıyor? BDDK neyi seyrediyor? Tüketici Yasa Tasarısı taslağının ilk düzenlemesinde, bankacılık sözleşmelerinde, ‘Hiçbir suretle tüketicilerden kredi kartı üyelik ücreti, hesap işletim ücreti, dosya ücreti, ipotek fek ücreti vb. isimler altında herhangi bir bedel alınamaz.’ hükmünden neden geri adım atılmıştır? Bakanlık, bunu kamuoyuna açıklamalıdır.”

Bankaların hukuksuz uygulamalarına devam ettiğini öne süren TÜDEF Genel Başkanı Yılmaz, şöyle devam etti: “Hukuk tanımıyorlar. Her geçen gün yeni bir ücret kalemi daha icat ediyorlar. Soyguna devam ediyorlar. Hiçbir risk üstlenmeksizin, tüm risklerini tüketiciye fatura ederek kasalarını doldurmaya çalışıyorlar. Hakim gücünü kötüye kullanıyorlar. Basiretli tacir gibi davranamıyorlar. İki bankanın iki hukuksuz uygulamasını, aracılığınızla kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Tüketicinin banka hesabında bulunan 16 TL parası, hesap işletim ücreti kesintisiyle sıfır bakiye haline getiriliyor. Banka 18 ay bu tüketiciye, 'Hesabınızda 0 bakiye var.' diyerek hesap ekstresi gönderiyor ve tüketiciyi her ay 3,75 olmak üzere 67,5 TL borçlandırıyor. Anlaşmazlıkla ilgili hukuk süreci devam ediyor. İkincisi, AB’de bankacılık işlemlerinden alınacak ücretin üst sınırı binde 2 olarak belirlenmiştir. Ülkemizde ise bu sınır, bankaların keyfine bırakılmıştır. Tüketici, kredi kartına gelen kredi mesajı üzerinden ATM’den bin 500 TL taksitli nakit avans çekmiş, ATM fişinde masraf kalemine yer verilmemiştir. Sonradan kendisine gönderilen hesap özetinde, 97,50 TL taksitli nakit çekim ücreti kesildiğini fark etmiştir. Bu kredi 30 gün içinde beş kez kullanılmış ve tüketiciden beş kez 97,50 TL taksitli nakit çekim ücreti alınmıştır. Tüketici bu uygulamayı yargıya taşımıştır, süreç devam etmektedir. Tüketici bu hukuksuzluğu yıllardır yaşamaktadır. Bu uygulamalara bir an önce son verilmesini istiyoruz. Tüketici Kanun Tasarısı, bu açıdan yeniden değerlendirilmeye muhtaçtır. Bakanlığı, BDDK’yi ve Rekabet Kurumu'nu göreve çağırıyoruz.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri