Tüçsiad Başkanı Sungurlu: Füze İhalesi Türkiye - Çin İlişkilerini Güçlendirecek

Türk - Çin Sanayici İşadamları Derneği (TÜÇSİAD) Başkanı Murat Sungurlu, uzun menzilli füze ihalesinin Çinliler tarafından alınmasının iki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğini söyledi.

Türk - Çin Sanayici İşadamları Derneği (TÜÇSİAD) Başkanı Murat Sungurlu, uzun menzilli füze ihalesinin Çinliler tarafından alınmasının iki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğini söyledi.

Çin’de ilan edilen '2013 Türk Kültür Yılı' etkinlikleri kapsamında organize edilen 'Turkuaz Türk Kültür ve Yemekleri Festivali' kapsamında gazetecilere bir değerlendirme yapan Sungurlu, Türk işadamlarının Çin’de neler yapabileceğini anlattı. Türk işadamlarının her sektörde, özellikle gıda sektöründe Çin’de iş yapabileceğini belirten Sungurlu, Çin’e gelecek Türk yatırımcılara “güçlü gelmeleri ve yerli partner bulmaları” tavsiyesinde bulundu. Türk işadamlarının Çin’e gerekli ürünleri sunmakta zorlandığını belirten Sungurlu, “Türk işadamları olarak her sektörde burada olabiliriz, özellikle gıda sektöründe.” dedi.

“FÜZE İHALESİ EKONOMİK İLİŞKİLERE YANSIYACAK”

Çin’de resmi kurumlar tarafından kabul edilen tek sivil toplum kuruluşu olan TÜÇSİAD Başkanı Murat Sungurlu, uzun menzilli füze savunma ihalesine ilişkin soru üzerine ise, ihalenin Türkiye - Çin ikili ilişkilerini güçlendireceğini düşündüğünü ifade etti.söyledi.

Sungurlu, “Bu ihalenin püf noktası yüzde 50 üretimin yerli olacak olması. Daha önce aldığımız işlerde sadece ürünü alıp kullanıyorduk. Bu ihalede Çin’den füzelerle birlikte teknolojiyi de alacak olmamız önemli. Her türlü politik tepkiye rağmen bu ihalenin devamına karar verileceğine ve kesinleşince Türkiye - Çin ilişkilerinin daha da güçleneceğine inanıyorum.” diye konuştu.

Çin’deki Türk yılı etkinliklerine daha fazla önem verilmesi gerektiğini dile getiren Sungurlu, “İki ülke arasında İpek Yolu var. Bu yol tekrar canlandırılmaya çalışılıyor. Belki enerji fazlası haline gelen enerji transferi yolu olarak kullanılabilir. Burada ilişkileri artırmak için festivali düzenlemek istedik. Kültür bakanlığımız, valilikler, ticaret odalarımız bize destek verdi. Bu festival son olmayacak. Dünyada Çinli turist çok fazla ancak Türkiye bundan yeterince nasiplenmiyor. Bu organizasyonlar tanıtım ve turizme fayda sağlayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

UCUZ MAL ALGISI ALICIDAN KAYNAKLANIYOR

Başkan Sungurlu, “Çin malı denilince akla ‘taklit ve kalitesiz ürün” geliyor” sözleri üzerine, Çin’de ucuz üretim yapıldığını, buraya gelen yatırımcıların ucuz üretmek ve ucuza almak peşinde olduğunu, ucuza mal etmek için kaliteden çalındığını, aksi takdirde bu ucuzluğun yakalanamayacağını anlattı.

Son 10 yılda Çin’de devletin verdiği teşviklerin de sayesinde bir ürünün çok ucuza mal edilebildiğini, ancak artık ucuz işçilik olmadığını belirten Sungurlu, şöyle konuştu: “Türkiye’de (işgücü) aynı maliyetle üretim yapabilirsiniz. Türkiye’de de ciddi teşvikler açıklandı. Ayrıca artık Çin’de herkese her işi yaptıramıyorsunuz. Ayrıca insanlar yaşadıkları bölgeden uzaklara giderek çalışmayı istemiyor. Ucuz mal algısı alıcıdan kaynaklanıyor. Ne istiyorsanız en kalitelisinden en ucuza ürün bulabilirsiniz.”

TÜÇSİAD Başkanı Murat Sungurlu ayrıca ticari ilişkilerin yanı sıra eğitim faaliyetlerine önem verdiklerini belirterek, 3 yılda 100 doktora ve mastır öğrencisine burs verdiklerini anlattı. Burada öğrencilerin Çin’den Türkiye’ye yapılacak yatırımlarla ilgili doktora çalışmaları yaptığını söyledi.

Çin’e her türlü ürünün satılabileceğini, demir, zeytinyağı, incir gönderildiğini, kuyumculukta büyük potansiyel olduğunu anlatan Sungurlu, iki ülke ilişkilerinin henüz yeterince gelişmediğini belirtti. Sungurlu, “Çin’in büyük güç ve teknolojisi var. Ticari ilişkileri geliştirerek cari açık sıkıntımızı azaltabiliriz.” dedi.

Çin’in gelecek 5 yıllık planda iç tüketime yönelik uygulamaları olacağını, bunun daha fazla ithalat anlamına geldiğini belirten Sungurlu, “Bu toplum her türlü yeniliğe aç. Gıda güvenilirliği anlaşması henüz tamamlandı. Gelecek yıl anlaşma yürürlüğe girecek. Et, et ürünleri, süt, süt ürünleri ihraç edebileceğiz. Birinci önceliğimiz gıda, döner ve dondurma. Çinlilerin çok sevebileceği yiyecekler. Çin yılda 130 milyar dolarlık gıda ithal ediyor. Bu ithalatın büyük kısmı yeni Zelanda, Avusturalya, ABD ve Brezilya’dan.” diye konuştu.
Sungurlu, Çin’de Hong Kong ve Tayvan dahil olmak üzere, 1500’ü işadamı olmak üzere 5 bine yakın Türk yaşadığını söyledi.

TÜRK SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ÇİN'E GELMELİ

Türkiye’nin Cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar ihracat hedefine de değinen Sungurlu, “Çin bu hedefin bir yerinde mutlaka olmalı. Olmazsa korkuyorum ki bu hedef tutturulamayacak.” ifadelerini kullandı.

TÜÇSİAD’ın Çin’de resmi makamlar tarafından onaylanan ve çalışmalarını sürdüren tek kuruluş olduğunu belirten Sungurlu, “TÜSİAD, MÜSİAD, DEİK de buralarda olsa devasa bir çalışma olur. Buradaki çalışmalar bir dernekle olacak iş değil her bir eyalet bir ülke.” değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri