TÜBİTAK’la fikirleri dünyaya açın

Konya Sanayi Odası (KSO), TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve Üniversite Sanayi İş Geliştirme Platformu (ÜSİGEB) tarafından düzenlenen Ar-Ge Bilgi Günü toplantısı Konya Sanayi Odasında gerçekleştirildi.

Toplantıya Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi) Başkanı M. Önder Yetiş, Üniversite-Sanayi İşbirliği Platformu (ÜSİGEP) Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Kara, sanayici, işadamı ve davetliler katıldı.

KSO Konferans Salonu’nda düzenlenen Ar-Ge Bilgi Günü toplantısının açılışında konuşan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, gelişen dünyada Ar-Ge’nin, inovasyonun ve bilgiye sahip olmanın çok önemli olduğunu, ancak tüm bunların sağlanmasının tek başına yeterli olmayacağını vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti: “ Dünyada rekabet şartları giderek ağırlaşıyor. Mühim olan, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve sanayicinin rekabet gücünün artırılması. Sanayicinin rekabet gücünün en üst düzeye taşınması gerekir. Türkiye’nin dünya gündeminde ekonomisiyle yer almasını istediklerini vurgulayan Büyükhelvacıgil, “Bunu da Türk sanayicisi ve işadamları başaracak” dedi.
AR-GE BEREKETLİ BİR İŞ
TÜBİTAK MAM Başkanı M. Önder Yetiş, TÜBİTAK’ın fonlama ve araştırma yapma gibi iki önemli işi olduğunu vurguladı. Yetiş, “Ar-Ge çok verimli ve bereketli bir iş. 1 yatırırsınız size, zamanında 10,yüz, milyon hatta milyarlar elde edersiniz” diye konuştu. Toplantıda TÜBİTAK MAM Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Demirel, TÜBİTAK MAM’ı anlatırken, TÜBİTAK MAM İş Geliştirme Birimi Yöneticisi Dr. Sibel Sain Özdemir, TÜBİTAK-TEYDEB Destekleri, Ar-Ge indirimi, AB çerçeve programları, TÜBİTAK TARAL Projeleri, İŞBAP ve Patent hakkında bilgiler verdi.
“BİR FİKRİNİZ VARSA PAYLAŞIN, FİKRİNİZİ DÜNYAYA AÇALIM” 
TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi) Başkanı Dr. Mehmet Demirel, “TÜBİTAK’ın yaptığı bütün işlerin bir müşterisi olsun ve sonra bu süreç sonrasında ortaya çıkan üründen bütün toplum, ülke yararlansın istiyoruz” dedi. Demirel, 2008 yılında Türkiye’de 66 bin tane test ve analiz yapıldığını belirterek, şu anda üzerinde çalışılan 200’ün üzerindeki projenin toplam ekonomik büyüklüğünün 250 milyon dolar civarında olduğunu vurguladı.
Demirel, “Bir fikriniz varsa bizimle paylaşın. Biz bu fikri dünyaya yayacak bir yapıya kazandıralım” dedi.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi İş Geliştirme Birimi Yöneticisi Dr. Sibel Sain Özdemir, TÜBİTAK-TEYDEB Destekleri, Ar-Ge indirimi, AB çerçeve programları, TÜBİTAK TARAL Projeleri, İŞBAP ve Patent hakkında bilgiler verdi. 
Özdemir, TÜBİTAK-TEYDEB Destekleri kapsamında 1995-2006 yılları arasında 1884 firmanın proje önerisinde bulunduğunu ve 3574 projenin desteklendiğini söyledi.
Özdemir, desteklere en çok makine başta olmak üzere bilişim, elektrik-elektronik, kimya ve gıda alanlarında başvuruların olduğunu ve toplamda 420 milyon dolar destek verildiğini vurguladı.
Özdemir, Sanayi-Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı hakkında şu bilgileri verdi: “Sanayi-Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı yeni ürün desteklenmesi, ürün kalitesi veya standardın yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda yürütülen Ar-Ge nitelikli projeler destekleniyor.”
KAMU KURUMLARINI DA DESTEKLİYOR
Özel sektöre pek çok konuda destek veren TÜBİTAK, kamu kurumlarına da destek veriyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi İş Geliştirme Birimi Yöneticisi Dr. Sibel Sain Özdemir, kamu kurumlarına verilen desteklerle ilgili şu bilgileri verdi: “TÜBİTAK, kamu kurumlarının kendi gereksinimlerinden yola çıkarak, sorunlarını Ar-Ge yardımıyla çözmek için hazırladıkları projelere destek veriyor. Destek yüzde 100 hibe olup, her hangi bir üst limit yok.”
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri