Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Savunma ve Havacılık dergisinin son sayına yaptığı açıklamada, geleceğe ilişkin projeleri açıkladı.
F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu, üretimi süren F-35 savaş uçaklarının envantere girişi sonrası yapılacak çalışmalar, personel eğitimi ve modernizasyon çalışmaları hakkında geniş bilgi veren Orgeneral Erten, uzay çalışmaları üzerinde durdu.
Hava Kuvvetleri'nin, uydu teknolojileri ve siber savaş konusunda önemli çalışmalar yürüttüğünü aktaran Orgeneral Erten, mevcut kuvvet yapısına ek olarak 'Siber Komutanlık' oluşturulacağını ve bu birime bağlı 'Siber Filoların" görev yapacağını söyledi. Orgeneral Erten, dergiye yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
"Hava ve Uzay Gücü alanında bölgesinde lider, küresel anlamda öncü bir Hava Kuvveti olmak vizyonunu benimsedik. Bu vizyonu gerçekleştirmek için öncelikle harekat bağımsızlığımızı garanti altına alacak şekilde milli silah sistemlerinin üretilmesi için savunma sanayini yönlendirmeyi; uzay, siber ve elektronik harp alanlarında etkin güç haline gelmeyi ve bunları yaparken sayısal olarak büyümekten ziyade yüksek nitelikli insan, silah ve teçhizata dayalı temin ve yetiştirme politikalarımızla daha çevik bir kuvvet yapısına yönelik dönüşümümüzü tamamlamayı hedeflemekteyiz."
Orgeneral Erten, elektronik savaş konusunda gelişimi anlatırken, Göktürk serisi uydular ve insansız hava aracı projelerinde önemli gelişmelerin sağlandığını söyledi. Erten, şu bilgileri verdi:
"Siber uzayın giderek artan öneminin bilincinde olan HvKK’nın Siber Konsepti 2011 yılında onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Siber faaliyetlerin Harekat Konseptimiz içerisinde yer almasına yönelik çalışmalar ise devam etmektedir. HvKK’nın sorumluluk sahasına ve fonksiyonel alanına giren siber savunma faaliyetlerinin icra edilmesi ve yönetilmesi amacıyla, bünyesinde Siber Filo Komutanlığı’nın da bulunduğu Siber Komutanlığın kurulması planlanmıştır."
Erten, proje çalışmaları devam eden Milli Muharip Uçak Projesi'nin, Cumhuriyetin kuruluşunun 100, yılında, 2023'te bitirileceğini de söyledi.
SİBER SAVAŞ NEDİR?
Ekonomik,politik veya askeri nedenlerle,hedef seçilen herhangi bir ülkeye, bilgi ve iletişim sistemleri üzerinden gerçekleştirilen organize saldırılara siber savaş denir. Web sayfalarının ele geçirilmesi, internet üzerinden karşı propaganda, enerji-iletişim-finans-güvenlik altyapıları gibi kritik sistemlere yönelik saldırılar, siber savaşta yapılabilecek başlıca saldırılardır.
GENELKURMAY'DA ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR
Genelkurmay Başkanlığı da siber savaş üzerinde çalışıyor. Genelkurmay'dan geçtiğimiz yıl yapılan açıklamada, siber savaş için yapılan çalışmalar anlatılmıştı. Genelkurmay'in verdiği bilgiler şöyleydi:
''Bu kapsamda, siber tehditleri önleyerek, gelişmiş siber savunma ikaz ve tepki sistemlerine sahip güçlü bir merkezi siber savunma yeteneği kazanmak maksadıyla 2012 yılında TSK Siber Savunma Merkezi Başkanlığı teşkil edilmiştir.
TSK Siber Savunma Merkezi Başkanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TÜBİTAK ve diğer kamu kurumları ile koordineli olarak faaliyetlerini icra etmektedir. Ayrıca NATO ile eşgüdüm içerisinde görevlerini ulusal ve uluslararası alanda yürütmektedir.''