TSE, AB’ye hazırlanıyor

Konya Sanayi Odası ve TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “TSE’nin CEN VE CENELEC’e tam üyeliği AB’ye uyum sürecinde büyük önem taşıyor” dedi
Konya Sanayi Odası ve TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, AB standardizasyon kuruluşları CEN ve CENELEC'e tam üyelik başvurusunda bulunan TSE’nin, 17-19 Ocak tarihleri arasında denetimden geçtiğini, TSE’nin bu kuruluşlara üyelik statüsünün tam üyeliğe çıkarılmasının Türkiye’nin AB'ye üyelik süreci için de büyük önem taşıdığını söyledi.
Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) ve Avrupa Elektronik Standardizasyon Komitesi (CENELEC) uzmanlarından oluşan bir heyet, tam üyelik için başvuruda bulunan TSE'ye yönelik denetimini geçen hafta tamamladı.  TSE'nin tam üyelik şartlarına uygunluğunu tespiti amacıyla idari ve teknik alt yapısının incelendiği denetimler, Danimarka Standardlar Kuruluşu Standardizasyon Bölümü Başkanı Jorgen Hagelund, İspanya Standardlar Kuruluşu Elektroteknik Standardizasyon Bölümü Başkanı Pablo Corrons Crespi ve Slovenya'dan Hukuk Müşaviri Vitomir Fister tarafından yapıldı.
Denetçilerin ortaklaşa oluşturacakları rapor, Şubat ayı içinde incelenmek üzere CEN ve CENELEC'e tam üye olan 31 Avrupa ülkesinin standard kuruluşlarına gönderilecek. Hazırlanan denetim raporu, CEN ve CENELEC'in Mart ayı içinde Brüksel'de gerçekleştireceği yönetim kurulu toplantılarında da ele alınacak.
Yönetim kurullarının alacağı tavsiye kararına göre TSE'nin tam üyeliğinin, Haziran ayında Polonya'da düzenlenecek CEN ve CENELEC genel kurul toplantılarında görüşülmesi ve yapılacak oylamayla karara bağlanması bekleniyor.
TSE'nin tam üye olması halinde Türkiye'nin en yüksek oy oranına sahip 5 ülkeden biri olarak CEN ve CENELEC'te yer alacağını belirten Büyükhelvacıgil, nüfus olarak bakıldığında da Türkiye'nin, Almanya'dan sonra CEN ve CENELEC'e üye en büyük ikinci ülke niteliğini taşıyacağını dile getirdi. AB müzakere fasılları içinde ''Malların Serbest Dolaşımı'' başlıklı Fasılda Milli Standard Kuruluşunun AB Standardizasyon Kuruluşları CEN ve CENELEC'e tam üyelik koşullarını sağlaması şartının yer aldığına işaret eden Büyükhelvacıgil, ''TSE'nin CEN ve CENELEC'e tam üye olmasıyla Türkiye olarak Avrupa standardlarının hazırlanmasında, standard politikalarının oluşturulmasında daha etkin rol alabileceğiz'' dedi.
TAM ÜYELİĞİN TÜRKİYE’YE KATKISI
 CEN VE CENELEC tam üyeliğinin Türkiye'ye sağlayacağı katkıları da anlatan TSE Başkanı Büyükhelvacıgil, herşeyden önce AB müzakere sürecinde ''Malların Serbest Dolaşımı'' Faslının öngördüğü önemli bir hususun tamamlanmış olacağını söyledi. CEN ve CENELEC'te oy hakkının, ülkelerin nüfuslarına orantılı olarak verildiğini, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere'nin bu kuruluşlarda en yüksek oy oranına sahip 4 ülke olduklarını belirten Büyükhelvacıgil, Türkiye'nin de üye olduğu takdirde en yüksek oy oranına sahip 5 ülkeden biri olarak buralarda yerini alacağını kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri