Tramvay işkencesi!

Çek Cumhuriyeti'den büyük umutlarla ve yüksek fiyatlarla alınan tramvaylar, büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. Karşılıklı oturma düzeni, koridorların darlığı ve yavaşlığı yüzünden yeni tramvaylarda yolculuk yapmak çileye döndü

Büyükşehir Belediyesi tarafından Çek Cumhuriyeti'nin Şkoda firmasından 104 milyon Avro'ya alınan 60 yeni tramvayın yarısından fazlası hizmete girdi. Konya'da toplu ulaşımın yükünü azaltması ve ulaşımda konforu artırması beklenen yeni tramvaylar, büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. Yeni tramvaylarla ilgili şikayetlerin sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle tramvaylardaki oturma düzeni en fazla şikayet edilen meselelerden birisi. Şehrin örf ve adetlerine uygun olmayan karşıklıklı oturma düzeni vatandaşı çileden çıkarıyor. Koltuklar arasındaki mesafenin kısa olması ve koridorların darlığı vatandaşlara eski tramvayları mumla aratıyor. Bazı vatandaşlar ise daha şimdiden eski tramvaylarla yolculuk etmeyi tercih eder hale geldi. Çünkü eski tramvaylar daha geniş ve daha hızlı. Yeni tramvaylarda vatandaş ayakta durmakta bile zorlanıyor. Yeni tramvaylarla yolculuk yapmak vatandaş için işkence oldu.

VATANDAŞIN ULAŞIM ÇİLESİ DAHA DA ARTTI

Yeni tramvayların eski tramvaylara göre daha yavaş olması ise vatandaşın şikayet ettiği başka bir mesele. Eski tramvaylar 45 dakikada kampüse varırken, yeni tramvaylar neredeyse 1 saatte aynı mesafeyi kat ediyor. Yeni tramvayların hizmete girmesiyle yolculuk süresinde bir kısalma olmadı, aksine süre daha da uzadı. Vatmanların büyük bir kısmı yeni tramvayları yeterince kullanmasını bilmiyor. Bazı vatmanlar, kaloriferi sonuna kadar açıyor. İçerideki sıcaklık ve havasızlık yüzünden vatandaş bayılma noktasına geliyor. Yaz günlerinde ise klima derecesi aşırı derecede yükseltiliyor. Tramvayların içerisi adeta buzhaneye dönüyor.

DİZAYNINI BELEDİYE, RENGİNİ VATANDAŞ SEÇTİ

Çek Cumhuriyeti'nin Şkoda firmasından alınan tramvaylar, Büyükşehir Belediyesi'nin isteğine göre dizayn edilmişti Büyükşehir Belediyesi, daha tramvaylar gelmeden tramvayların rengini vatandaşa seçtirmişti. Vatandaşlar ise yapılan anket sonucunda tramvayın rengini Konya'nın sembol renkleri olan yeşil-beyaz olarak seçmişti. 104 milyon Avro'ya alınan 60 yeni tramvay kur farkı nedeniylee Konya Büyükşehir Belediyesi'ne büyük zarar ettirdi. Eski tramvayların hantal olması, sık sık arıza yapması nedeniyle yeni tramvayların ulaşımda rahatlığı artırması bekleniliyordu. Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı. Vatandaşlar, eski tramvayları, yeni tramvaylara tercih ediyor.

TOPLU ULAŞIM CAZİP HALE GETİRİLMELİ

Konuyla ilgili görüş bildiren Raylı Ulaştırma Sistemleri ve Sanayiciler Derneği (RAYDER) Başkan Yardımcısı Ahmet Gök, "Yanlışlıklar devam ediyor. Konya'nın ulaşım meselesini bakanlara ilettik. Ancak bir adım atılmaı. Yeni tramvay ihalesinde yabancı firmaya büyük paralar ödendi. Yerli üretimi tercih edin dedik. Bizi dinleyen olmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi benzer bir ihale yapıyor. Kamunun paraları yabancıya gidiyor. Tramvaylar satın alınırken oturma düzeni göz önünde bulundurulmalıydı. Altyapı hazırlanmalıydı. Şehir içi trafiğini rahatlatmak için toplu ulaşımı cazip hale getirmek zorundasınız. Toplu ulaşım cazip değil. Çileye dönmüş vaziyette. Şehrin bazı noktalarında trafik tıkanıyor. Sorunların çözümü için bir takım adımlar atılmalı" dedi

KOLTUKLAR ARASI MESAFE ÇOK KISA

Türkiye'nin en büyük şikayet portalı olan Şikayetvar.com'un Eylül ve Ekim ayı analizine göre kamu hizmetleri bölümünde Konyalılar'ın en fazla dertli olduğu konuların başında yine toplu ulaşım geliyor. Yeni tramvayların iç düzenini eleştiren Furkan Ö. isimli vatandaş, şikayetini şu sözlerle dile getirdi: "Konya'ya yeni alınan tramvaylar sessiz ve ferah. Burada bir sıkıntı yok. Fakat içine konulan oturaklar tam olarak bir felaket. Otobüs mantığıyla karşılıklı konulan koltuklar tamamen eziyet. Karşılıklı iki insanın temas etmeden oturabilmesi mümkün değil. Çinliler için yapılsa bile daha geniş yapılırdı diye düşünüyorum. Ayrıca tramvayda 60 oturak olması da yanlış. Daha fazla insan alması için planlandıysa da üniversiteden Zafer'e gidenler 50 dakika kadar ayakta gitmek zorunda kalıyor. Lütfen yeni tramvayların iç düzenine acilen bir çözüm bulun."

KADINLAR YOLCULAR KOLTUKLARDAN MÜZDARİP

Tramvay sürücülerine tepki gösteren Merve Y. de, "Eski ya da yeni tramvaylar hiç farketmiyor. Lütfen şoförlerinize empati dersi verin. Yahu insanlar üst üste gidiyor esmen. Hem de öyle on dakikalık yol da değil. Seyahat süresi 40-50 dakikayı buluyor. Dolmuşlarda olduğu gibi veya daha farklı bir yöntemle bunun denetimi olamaz mı? Özellikle kadınlar bu durumdan çok muzdarip ya kadınlara ayrı tramvay, otobüs ve dolmuşlar tahsis edin ya da bir sınırı olsun. Çünkü bu araçlara binenler insan" diye konuştu. Tramvayların geç geldiğini belirten Burak S. De, "Bosna Hersek Mahallesi'nde her sabah tramvaya biniyorum. Ama tramvaylar zamanında gelmiyor. Herkes bu olaydan şikayetçi. Gereğinin yapılmasını arz ederim" sözlerini kullandı. Metro isteyen Sumeyye K. Da, "Toplu ulaşım sorununu ancak metro çözer. Konya'nın hala bir metrosu yok. Hangi devirdeyiz? Halen yollarla uğraşılıyor. Senelerdir bu durum aynı" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri