Trafikteki tehlike!

Son yılların en çok ilgi gören ulaşım araçlarından birisi haline gelinen elektrikli bisikletler trafikte tehlike saçıyor. Gençlerin denetimsiz bir şekilde trafiğe çıkmaları can güvenliklerini tehlike atıyor

Son yıllarda kullanımı hızla artan Çin malı elektrikli bisikletlerin denetimsiz bir şekilde trafiğe çıkmaları hem gençlerin can güvenliğini tehlikeye atıyor hem de trafik akışını olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz ay 1 gencin ölümü ile yeniden gündeme gelen elektrikli bisiklet kullanım yaşı 8-10 yaşına kadar düştü. Trafikte sessiz bir şekilde seyreden elektrikli bisikletler gençlerin can güvenliğini tehlikeye atıyor. Yetkililer ise elektrikli bisikletlerin trafikte kontrol edilmesi gerektiğini  dile getiriyor. Mevlana Caddesi'nde

YASAL BİR DÜZENLEME YAPILMADI

Akaryakıtlı motosikletlere alternatif olarak üretilen elektrikli bisikletler akü ile çalıştığından her hangi bir ses çıkartmıyor ve her yerde şarj edilebiliyor. Ancak yasal düzenlemelerdeki boşluklar nedeniyle yaş sınırı ve ehliyet gibi zorunluluk olmadığı düşüncesi ile her kesim tarafından kullanılıyor. Yaptığı hıza bakıldığı zaman normal bir mobilete yakın sürat yapabilen bu ulaşım araçlarında yaş sınırı olmadığı gibi koruyucu kıyafet kullanan da yok. Bunun en son örneği geçen ay Konya'da meydana gelen kazada bir gencin hayatını kaybetmesiydi.

GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI

Vatandaşlar elektrikli bisikletlere yönelik önlemlerin artırılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Son dönemde bu araçlar nedeniyle bir çok kaza oluşmaya başladı ne trafik ışıklarına uyuyorlar nede her hangi bir trafik kuralına. Bu araçları yayaların gittiği kaldırım üzerinde de görüyoruz büyük araçların gittiği karayollarında da hiçbir kısıtlama ve sınırlama yok. Emniyet sık sık motorlar ve araçlar için uygulama yapıyor ama bu ulaşım araçları bisiklet sınıfında değerlendirildiği için bir şey yapılamıyor. Araçları kullanım yaşına baktığımızda 8-10 yaşına kadar düşüyor bizler bir bisikleti göremezken ilkokula giden çocuk karne hediyesi olarak bu araçlardan istiyor ve ailelerde alıyor. Daha sonra istenmeyen kazalar yaşanıyor. Bazen bir bisiklet üzerinde 3-4 çocuğu görüyoruz. Aileler ve yetkililer gerekli tedbirleri almalı."

BİSİKLET YOLLARI İŞGAL EDİLMEMELİ

Elektrikli bisikletlerin trafik akışını aksatmaması gerektiğini belirten Konya Bisiklet ve Motosikletçiler Odası Başkanı Ahmet Çal, “Şehrin sadece belirli yerlerine bisiklet yollarının yapılması yeterli değil. Bisiklet kullanımının en yoğun olduğu bölgeler olan Fetih, Ahmet Özcan ve Demiryolu Caddesi gibi güzergahlar bisiklet sürücüleri için çok tehlikeli. Özellikle Hızlı Tren çalışmalarının ardından biraz daha daralan Demiryolu Caddesi üzerinde bu konuda acil önlem alınmalı. Meram bölgesinde Muhacir Pazarı, Arif Bilge Mahalleri’nden sanayilere yoğun bir bisiklet akışı var. Bu sürücülerin can güvenliklerinin korunması için mutlaka gereken önlemler alınmalı. Bisiklet yollarının işgali sürücülerin can güvenliğini tehdit ediyor. Bisiklet yolları işgal edilmemeli” diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri