Trafikte hız can alıyor!

Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, insanların direksiyona geçince kendilerini kaybettiklerini belirterek, “Trafik kazalarının büyük çoğunluğunun sebebinin hız. Hızı azaltmaktan başka çare yok” de

Hız öldürüyor

Aşırı hız, dikkatsizlik ve trafik kültürü eksikliği nedeniyle ülkemizde yaşanan trafik kazalarında binlerce can yaşamını yitirdi. Türkiye'de karayollarında son 10 yılda meydana gelen trafik kazalarında 42 binden fazla kişi öldü, 2 milyondan fazla kişi de yaralandı. Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının iller bazında dağılımı incelendiğinde Konya’nın, en çok kazanın yaşandığı 5. şehir olduğu görülüyor. Geçtiğimiz günlerde sıcaklık değerlerinin eksi değerlere düşmesiyle yaşanan don ve buzlanma olayları nedeniyle Konya’da art arda kazalar yaşanmıştı. Sadece Ereğli’de yaşanan bir zincirleme trafik kazasında 6 kişi feci şekilde can verdi. Geçtiğimiz gün de Konyalı bir gazeteciye çarpan otomobil sürücüsü olay yerinden kaçmış ve polis tarafından yakalanmıştı. Gazeteci Nevin Çalışkan olay sonrası yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.  

DİREKSİYONA GEÇİNCE İNSAN DEĞİŞİYOR

Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, trafikte saygı ve hoşgörünün kazanılması gerektiğini ifade ederek, “Normal hayatta hoşgörülüyüz fakat trafiğe çıkınca o hoşgörü bir anda kayboluyor. Belirlenen trafik kurallarına uyulması gerekiyor. Ehliyet almakla iş bitmiyor. Araçlar belirli periyotlarla muayeneden geçiyor. İnsanlar da yaşlanıyor, bünyede değişiklikler oluyor. İnsanların da zaman zaman kontrolden geçirilmesi gerekiyor” dedi. Yapılması düşünülen yeni düzenlemede böyle bir uygulamanın da olacağını söyleyen Çelik, şöyle konuştu: “İnsanlar 67 yaşında emekli oluyor. Yaşlı bir insan kaza yapıyor. Kusura bakma diyor. Böyle kolay olmaması lazım. Yeni ehliyet alacaklara hoşgörü dersi geliyor. Bunu çok yerinde buluyorum. Eğitim gerekli. Normalde sakin olan birisi direksiyona geçtiği zaman bağırıp çağırmaya başlıyor. Direksiyona geçen kişi kendini yolun sahibi olarak görüyor. Aslında bu sosyologların işi. Trafikte kurallara uyulmuyor, vurdumduymaz insan çok.”        

TEDES HIZ KÖRLÜĞÜNÜ YOK ETTİ

Trafik kazalarının büyük çoğunluğunun sebebinin hız olduğunu ifade eden Osman Nuri Çelik, konuşmasına şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde sıcaklık değerleri eksinin altındaydı. Bu nedenle araç kontrolü zorlaşıyor. Sadece buzlu havalarda değil, normalde de hız problemi var. Hızı azaltmaktan başka çare yok. TEDES uygulaması Konya için çok iyi oldu. Sürücüler 100 kilometre hızla giderken hızlı gitmiyorum zannediyordu fakat TEDES’lerde hız limiti getirilince insanlar o hıza alıştı, hızlı gittiğinin farkına varmaya başladı. TEDES hız körlüğünü yok etti. TEDES olmasaydı çok büyük kazalar görebilirdik. Araç sayısı hızla artıyor. Günde 650-700 bin araç TEDES kontrolünden geçiyor. Yeni TEDES noktaları geliyor. Ankara Yolu’na 1-2 bölgede, Karaman Yolu’na ve İstanbul Yolu Kampüs sonrasına yeni TEDES noktalarının kurulması planlanıyor. TEDES’in olmadığı bölgelerde kaza oranı çok fazla.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri