Trafik poliçeleri uçtu

Trafik poliçesine yüzde 100'e varan oranda zam yapıldı. Geçen yıl 240 liraya aracının sigortasını yaptıran bir sürücü, şu an 400 lira ödemek zorunda kalıyor. Fiyatlardaki artış sürücüleri mağdur ediyor

Zorunlu trafik sigortasına yüzde 100'ü bulan oranda zam yapıldı. Sigorta şirketleri, "maddi hasarlı kazalar arttı, zarar ediyoruz" diyerek poliçe bedellerini arttırdı. Poliçe bedellerine yapılan fahiş zamlar sürücüleri düşündürüyor.  Poliçesini yenilemek için sigortacıya giden sürücüler, yüksek fiyatlarla karşılaşıyor. Karayolları Zorunlu Trafik Sigortası'nda 1 Haziran tarihinden itibaren başlayan yeni dönem etkilerini poliçe fiyatlarında göstermeye başladı. Kapsamı genişletilen sigorta poliçelerinde fiyatlar tam anlamıyla yükselişe geçti. Yüksek fiyatlar araç sahiplerini şok ediyor. Kaza yapmayan yani 'iyi' sürücüye düşük fiyat veriliyor. Ancak daha önce kaza yapan sürücülerin poliçe bedelleri ise iki katına çıkıyor. Trafik poliçeleri, yaşanan kazalarda hatası bulunmayan tarafın maddi ve manevi hasarlarını ödüyor. Haziran ayındaki yeni düzenlemeyle birlikte teminatlar ve ödeme şartları değiştirilince sigorta şirketleri de poliçe fiyatlarını önemli derecede yükseltti. Sigorta şirketleri geçen yıl önceki yıla oranla pek zam yapmamıştı. 2013 yılında maddi hasarlı trafik kazalarında Türkiye genelinde ilk sıralarda olan Konya'da sigorta poliçelerine fahiş bir zam yapılmıştı. Sigorta şirketleri o dönem yine zarar yaptıklarını açıklamış ve trafik sigorta poliçelerine yüzde 100'ün üzerinde zam yapmıştı. Sigorta şirketleri, zararlarını vatandaşa fatura etmişti. Trafik sigortası yaptırmaya gidenler büyük şok yaşamıştı. Vatandaş bu yıl da aynı şoku yaşıyor.

SÜRÜCÜLER ŞOK OLDU

Poliçelerdeki artışla ilgili konuşan Sigortacı Nuh Pekerman, poliçe bedellerinde ciddi bir artışın olduğunu, bu artışın özellikle dar gelirli sürücüleri zor durumda bıraktığını söyledi. Pekerman, poliçe yenilemek için acentaya gelen sürücülerin, sistemden kendisine verilen fiyat nedeniyle şaşkınlık yaşadığını belirtti. Poliçe noktasında maddi hasarlı bir kazaya karışmayan sürücülerin biraz daha şanslı olduğunu aktaran Pekerman, "Geçen yıl 240 liraya kestiğimiz bir poliçeyi 400 liraya kesiyoruz. Yine geçen yıl 127 lira bedelle yapılan trafik sigortası, bu yıl 220 liraya yapılıyor. Konya'nın poliçe ortalaması yükseldi. Maddi hasarlı kazanın en çok olduğu iller arasında Konya. Bu nedenle poliçe bedelleri yükseliyor. 18-25 yaş aralığında olan sürücülerin poliçesi de yüksek çıkıyor. Bu yaş grubunda kaza görülme riski fazla olduğu için şirketler böyle bir tercih yapıyor" dedi.

FİYAT ARTIŞINA TEPKİ VAR

Araç sahiplerinin fiyat artışlarına tepki gösterdiğini belirten Pekerman, artışta Ege Sigorta'ya Hazine tarafından el konulmasınınn da etkili olduğunu kaydetti. Pekerman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hazine, Euro Yatırım’a ait Ege Sigorta’ya geçtiğimiz günlerde el koydu. Şirket, Güvence Hesabı’na devredilirken, yeni yönetim de tasfiye sürecine başladı. 104 milyon zararı olan Ege Sigorta’nın 1 milyona yakın da poliçesi bulunuyor. El koyma gerekçe ise şirketin başta hasar ödeme olmak üzere yükümlülüklerini karşılayamayacak duruma düşmesi. Ege Sigorta'nın bu duruma düşmesi de etkili oldu. Vatandaş mağdur olmaz. Yeni yönetim atanır. Poliçeler geçerliliğini korur. Orada kontrol yetersizliği vardı. Bu ve benzeri üzücü hadiselerin çilesini bir çok kişi çekiyor" diye konuştu.

SURİYELİLER SAĞLIK SİGORTASI YAPIYOR

Kuraklık, sel, don, dolu, fırtına ve hortum gibi doğal afetlere karşı üreticilerde sigorta bilincinin artmasıyla devlet destekli tarım sigortası yaptıranların sayısında da artışın olduğunu belirten Pekerman, son yıllarda üreticilerin TARSİM'e yöneldiğini, kesilen poliçe sayısında sayısında ciddi bir yükselişin olduğunu söyledi. Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli mültecilerin oturum izni ve sağlık hizmeti alabilmesi için zorunlu olarak özel sağlık sigortası yaptırdığını da belirten Pekerman, "Mülteciler mecburi olarak sağlık sigortası yaptırıyor. Özel sağlık sigortası ise 500 liradan başlıyor. Bin liraya da sigorta var. Bu şekilde ciddi paralar kazanılıyor. Ayrıca Suriyeliler'e artık plaka da veriliyor. Aracına Türkiye plakası alan mülteciler, bize gelerek zorunlu trafik sigortası da yaptırıyor" sözlerini kullandı.

KASKOSUZ ARACI KİRALAMAYIN

Kiralık araçların sigortaları noktasında bir takım sıkıntıların yaşandığını, araç sahibi ve araç kiralayanlar arasında zaman zaman kavgaların çıktığını da ifade eden Pekerman, şunları söyledi: "Rent a Car kaskosu, araç kiralama yapan şirketlerin tüm arabalara yaptırmak zorunda olduğu bir işlemdir. Bu hizmet sayesinde tüm araçlar güvelik altına alınmaktadır ve olası kaza durumlarında hem şirketi hem de kullanıcıyı zor durumda bırakmamaktadır. Dolayısıyla tüm Rent a Car firmaları kiraladıkları araçlar için bu kaskoyu mutlaka yaptırmalı ve tüketiciye bu şekilde teslim etmelidir. Tüketicilerde kiralama yaparken mutlaka şirketten bu konuyla ilgili bilgi almalıdır. Ancak bazıları yapmıyor. Kaza durumunda firmalar kiracılara 'sen öde' diye baskı yapıyor. Bu durum biz sigortacıları zor durumda bırakıyor. Bu nedenle herkes dikkatli olsun. Kaskosu olmayan aracı kiralamayın."

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri