Trablus’ta Güvenlik Güçleri Kontrolü Sağladı: 22 Ölü

Lübnan’ın kuzeyindeki Trablus kentinde, silahlı gruplar ile 3 gün boyunca devam eden çatışmaların sonunda, güvenlik güçlerinin kontrolü sağladığı belirtildi. Çatışmanın toplam bilançosu ise 22 ölü, 80 yaralı olarak açıklandı.Geçtiğimiz...

Lübnan’ın kuzeyindeki Trablus kentinde, silahlı gruplar ile 3 gün boyunca devam eden çatışmaların sonunda, güvenlik güçlerinin kontrolü sağladığı belirtildi. Çatışmanın toplam bilançosu ise 22 ölü, 80 yaralı olarak açıklandı.

Geçtiğimiz cuma günü Trablus’un "Eski Pazar" bölgesinde, Lübnan güvenlik güçleriyle silahlı gruplar arasında başlayan çatışmalar, Sünnilerden oluşan Bab El Tıbbane mahallesine sıçramıştı. Güvenlik güçleri bir yandan silahlı gruplarla çatışırken, diğer yandan bölgede yaşayan sivil halkı tahliye etme çalışmalarına başlamıştı. Tahliye işlemlerinin tamamlanmasından sonra mahalleye giren güvenlik güçleri, tüm saldırganları etkisiz hale getirdi. Bu arada olaylarda toplam 22 kişi hayatını kaybetti, 80 kişi ise yaralandı. Tamamen kontrol altına alınan bölgeye ise hala kimsenin yaklaşmasına izin verilmiyor.

TIBBANE SAKİNLERİ EVLERİNE DÖNECEK GÜNÜ BEKLİYOR

Öte yandan mahalleden tahliye edilen halkın, şehirdeki bir kaç okula yerleştirildiği bildirildi. Trablus’taki Nahad okuluna yerleştirilen Tıbbane sakinleri ise evlerine dönecekleri günü bekliyor.

Tibbane’de yaşayan kişilerden alınan bilgilere göre, silahlı gruplar mahalleden değil ve mahalle sakinleri saldırganları tanımıyor. Trablus’daki Nahda okuluna sığınan Tıbbane sakinlerinden Gassan Dırbas, yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Bunlar bizim bölgeden değil, hatta onları tanımıyoruz bile. Bizler Tıbbane mahalle sakinleri olarak devletle bir sorunumuz yok. Bu savaşan silahlı grup, başka yerlerden başka ülkelerden gelmiş kişiler.”

Oturdukları yerden çıkmak zorunda kaldıklarını belirten Dırbas, evlerine geri dönmek istediğini anlattı: “3 gündür savaş ortasındayız. Güvenlik güçleri mahalleye gireceklerini ve evimizi terk etmemiz gerektiğini söyledi. Evlerimizi bıraktık çıktık. Bir ülkeden bir ülkeye değil, bir mahalleden bir diğer mahalleye geldik. Allah devletimizi korusun. Devletimiz, ancak bizim hakkımızı savunur. Askerimiz, o bölgeyi silahlı gruplardan temizledikten sonra haber verecek, evlerimize geri döneceğiz.”

Sığınılan Nahda okulundaki sınıfların her birinde yaklaşık 10 kişi kalıyor. Yardım kuruluşları tarafından dağıtılan temel ihtiyaç maddelerinin yetersiz olduğundan şikayet ediliyor. Okul çevresindeki çocuklar ise olup bitenden habersiz bulabildikleri malzemelerle oynamaya çalışıyor.

Öte yandan, Trablus şehrinde dükkan ve mağazaların çoğu hala kapalı. Esnafların bazıları ise dükkanlarını hemen açma telaşesi içinde. Şehir esnaflarından Cemal Osman’a göre olaylar, tam olarak daha bitmedi ve yeni çatışmalar yaşanacak. Çatışmaların sebebinin siyasi anlaşmasızlıklar olduğunu söyleyen Osman, yönetimin adaletli olmadığını savundu: “Adalet yok burada. Hayatta en önemli şey adalet. Adalet yoksa hiçbir şey de yoktur.”

Trablus’ta 3 gün süren ve güvenlik güçleri ile silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmada; 12’si asker 22 kişi hayatını kaybetti. Toplam 80 kişi de yaralandı. Saldırganlardan 162 kişinin ise yakalandığı belirtiliyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri