Tös: Türkiye, İngilizce Yeterlilikte Avrupa'da Sondan Birinci

Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı Dikmen Onat, Türkiye’nin İngilizce yeterlilikte Avrupa kıtasında sondan birinci olduğunu söyledi.İsveç kökenli EF Education First (EF) adlı uluslararası eğitim şirketinin ana dili İngilizce...

Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı Dikmen Onat, Türkiye’nin İngilizce yeterlilikte Avrupa kıtasında sondan birinci olduğunu söyledi.

İsveç kökenli EF Education First (EF) adlı uluslararası eğitim şirketinin ana dili İngilizce olmayan 750 bin insanı referans alarak ülkeleri İngilizce becerilerine göre sıraladığı araştırmayı paylaşan Dikmen Onat, sıralamaya göre Kuzey Avrupa ülkelerinin PISA sınavında olduğu gibi ilk sıraları kaptığını söyledi. Onat, ilk beşe giren dört Kuzey Avrupa ülkesinin Danimarka (1), İsveç (3), Finlandiya (4) ve Norveç (5) bu ülkelerin dışındaki Hollanda’nın ikinci sırada yer aldığını aktardı. Daha sonra Polonya (6) ve Avusturya’nın (7) geldiğini, Almanya (10), Malezya (12), Singapur (13), İsviçre (18), Japonya (26), Fransa (29) ve Çin (37) yer aldığını aktaran Onat, sıralamada Türkiye’nin 24 Avrupa ülkesi arasında sondan birinci, 63 ülke arasında ise 47. olduğunu bildirdi.

Dikmen Onat, "Türkiye’nin notu maalesef en kötüsü olan 'Çok Düşük Yeterlilik' düzeyinde. Orta düzeye tekabül eden İngilizce notu 56,93. Türkiye’nin notu 47,80’de kalmış. Hemen üstümüzde Katar ve Ürdün var. Yani bu iki ülke bizden daha iyi. 63. ülke ise Irak." değerlendirmesini yaptı.

Çalışmaya göre neredeyse tüm ülkelerde kadınların erkeklerden daha iyi İngilizce bildiğine dikkat çeken Onat, Türkiye’nin sonuncu olduğu sonucunun kendilerini şaşırtmadığını belirtti.

TÖS’ÜN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ

Sonucun Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı başta olmak üzere Bakanlık bürokratlarını şaşırtmasının normal olduğunu dile getiren TÖS Genel Başkanı Dikmen Onat, şöyle devam etti: "Ne deniliyordu? ‘Yabancı dil öğretemiyoruz.’ Geçmişten günümüze Bakanlık yetkililerinin ne yaptığı ortadadır. Yıllardır İngilizce öğretiminde dil bilgisi öğretilmeye çalışılmış bunun sonucunda öğrenciler iyi bir İngilizce dil bilgisine sahip olmuş ancak bu dili konuşamamış ya da konuşmakta zorlanmıştır. Bu anlayış yabancı dil öğrenen genç ‘milli kültürüne yabancılaşmaktadır’ anlayışının getirdiği noktadır.

Ülkemizde yapılan TEOG-YDS benzeri dil sınavları dil bilgisine ve okuduğunu anlamaya yönelik olduğundan öğrencilerin dil öğrenme amacı sınavda başarılı olma amacıyla birleşmiş ve öğrencilerin dili kullanma amacı ikinci plana düşmüştür."

Onat, eğitim sisteminin değerlendirilmesinin ancak başka ülkelerle birlikte yapılan ölçmelerle mümkün olacağına işaret ederek, "İngilizce öğrenmede de sonuç ortadadır. Yabancı dil eğitiminde izlenecek yolların tekrar gözden geçirilmesi gereklidir. Dil öğrenme yaşı ve tekniklerinin acilen uygun hale getirilmesi şarttır. Dil eğitimi sadece okul ve kurslarda değil interaktif olarak da yapılmalıdır. Yabancı dille yazılmış kaynaklara ulaşım kolay ve masrafsız olmalıdır. Günümüzde İngilizce öğrenme değil İngilizce konuşmak ve bu dille iletişime geçmek hedeflenen davranış olmalıdır." şeklinde görüşlerini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili üniversite, dernek, vakıf, sendika, yayıncı, özel eğitim kurumlarını bir an önce bir araya getirmesini talep eden Onat, "Konuya ilişkin çalıştaylar yapılmalı. Bu çalıştaylar sonucunda da yabancı dil öğretimi ile ilgili olarak da Milli Eğitim Şurası toplanmalıdır." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri