Burdur'da yaşayan ev hanımı 62 yaşındaki 5 çocuk, 6 torun sahibi Hacer Şavlı, 10 yıl önce eşi İsmail Şavlı'yı bağırsak kanserinden kaybettikten sonra yakalandığı şeker ve safra kesesi rahatsızlığı nedeniyle hızla kilo almaya başladı. Kullandığı ilaçların kilo almasında etkili olduğunu söyleyen Şavlı, 144 kiloya ulaştı.
Aşırı kiloları nedeniyle nefes almakta bile güçlük çeken, günlük işlerini yapamaz hale gelen Şavlı, diyet ve zayıflama haplarıyla kilolarından kurtulmaya çalıştı. Diyetle zayıflayamadığını ifade eden Şavlı, 3 yaşında görme engelli torunu Beren ile kiloları nedeniyle ilgilenemediği için çok üzüldüğünü söyledi.
Torununun çok yaramaz olduğunu ve onun peşinden giderken nefes nefese kaldığını anlatan Şavlı, torunuyla daha iyi ilgilenmek ve sağlık problemlerinden kurtulmak amacıyla zayıflamak için ameliyat olmaya karar verdiğini kaydetti.
Zayıflamak için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran Şavlı, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Güner Öğünç tarafından 5 ay önce midenin yüzde 90-95'lik bölümü kesilerek vücuttan uzaklaştırılması anlamına gelen ''tüp mide'' yöntemiyle ameliyat edildi. Ameliyatın ardından midesinin yüzde 95'lik bölümü alınan Şavlı, 5 ayda 144 kilodan 101 kiloya indi.
-Tansiyon ve solunum rahatsızlığından kurtuldu-
Kiloluyken yaşam standartının çok düşük olduğunu ifade eden Hacer Şavlı, kendisine Burdur'da elbise bulamadığını Antalya'ya gelerek özel dikim elbiseler aldığını ifade etti. Kiloları nedeniyle ev işlerini bile yapamayan Şavlı, bir kaç adım yürüdüğünde bile nefes nefese kaldığını kaydetti.
Ameliyat olmadan önce her gün yüksek tansiyon hapı kullandığını, şeker ve kolestrol yüksekliği rahatsızlığı çektiğini ifade eden Şavlı, ''Şeker haplarını da azalttım. Kolestrolüm de düzeldi. 20 kilo daha vermeyi hedefliyorum'' dedi.
Torunu Beren'e artık daha fazla zaman ayıracağını kaydeden Şavlı, ''O nereye giderse peşinden gideceğim. Ailemle daha sağlıklı bir hayat süreceğim için çok mutluyum'' diye konuştu.
-''Ömürlerini en az 10 yıl uzatıyorlar''-
Hacer Şavlı'ya ''tüp mide'' ameliyatı yaparken aynı zamanda safra kesesindeki ceviz büyüklüğündeki taşları da aldıklarını ifade eden Akdeniz Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Güner Öğünç, operasyonunu başarıyla geçtiğini söyledi. Şavlı'nın ameliyat olmadan önce çeşitli rahatsızlıkları bulunduğunu ve ameliyatın ardından zayıflamaya başlayınca bu rahatsızlıklardan teker teker kurtulduğunu ifade eden Öğünç, Şavlı'nın bir kaç ay içerisinde 20 kilo daha zayıflayacağını kaydetti.
Son yıllarda yaşlı kişilere yapılan zayıflama ameliyatlarının sayılarında artış olduğuna dikkat çeken Öğünç, bunun en büyük nedeninin genç insanlardaki olumlu ameliyat sonuçları olduğunu söyledi. Yaşlıların ameliyat kararını zor verdiğini ve başarılı ameliyatların kendilerini cesaretlendirdiğini vurgulayan Öğünç, ''Yaşlı kişiler zayıfladıklarında hem kilolarını sürekli olarak koruyorlar hem de yaşam kalitesi ciddi bir şekilde düzeliyor. Yaşadıkları sağlık problemleri de zayıflamayla birlikte yokoluyor. Zayıflayan yaşlılar sağlık problemleri düzeldiği için ömürlerini 10 yıl daha uzatıyor'' dedi.
Tüp mide yönteminde laparoskopik (kapalı) yöntemle midenin yaklaşık yüzde 90-95'lik bölümünün kesilerek vücuttan uzaklaştırıldığını ve midenin küçük bir çay bardağı ya da serçe parmağı kadar kaldığını anlatan Öğünç, midenin yeni oluşturulan mide yemek borusunun devamı olarak ince bir tüp şeklinde kaldığı için tüp mide yöntemi olarak isimlendirildiğini söyledi. Bu yöntemle yüzde 100 başarı sağlanarak hastaların ayda en az 10 kilo zayıfladığını anlatan Öğünç, mide küçüldüğü için hastanın bir daha kilo almadığını sözlerine ekledi.