Torpil yaktı

Sıcakların gelmesi ile birlikte kuruyan otlar, bilinçsiz vatandaşların da tetiklemesiyle yangına dönüşüyor. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nın üçüncü günü itfaiye ekipleri Konya'da 350 ot yangınına müdahale etti

Ot yangınına dikkat

Havaların ısınması ile birlikte şehrin çeşitli merkezlerinde kuruyan otlar, bilinçsiz vatandaşların sigara izmariti ve cam parçacıkları gibi yangını tetikleyen maddeleri atması yangına davetiye çıkartıyor. En son 19 Temmuz'da Meram'da bulunan Karahüyük Mahallesi Günsaçan Sokak'taki otluk alanda başlayan yangın, Konya Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı sahasına da sıçraması ile daha da büyüdü. Kısa sürede müdahaleyle söndürülen yangından geriye kapkara bir alan kaldık. Arazi üzerinde yaşayan canlıların da yanarak ölmesine sebep olan ot yangınları, alanda bulunan ağaçlara da büyük oranda zarar veriyor. Toprağın verimliliğini de öldüren ot yangınlarının sayısı son günlerde artış gösterdi. Yetkililer vatandaşları duyarlı olması konusunda uyarıyor.

BAYRAMDA MAYTAPLAR YANGINLARI TETİKLEDİ

İstatistikleri göre ülke genelinde yangınlar büyük oranda insan kaynaklı olarak gelişiyor. Yetkililer özellikle yaz aylarında iyice büyüyen ve güneşle birlikte kuruyan otların, elle temizlenmesi gerektiğini söylüyor. Konya İtfaiye Dairesi Müdahale Müdürü Mehmet Yıldırım, özellikle bayramda çocukların maytap ve torpil kullanmasından dolayı günlük 300'ün üzerinde yangının çıktığını söyledi. Yıldırım, maytap kullanımının hem insan sağlığını tehdit ettiği, hem de yangınlara davetiye çıkardığını belirterek yasaklanması gerektiğini belirterek "Bayramda arkadaşlar sürekli bir yangına müdahaleye gitti. Konya genelinde bayramın ikinci günü 310, üçüncü günü 350 yangın meydana geldi. Bayramdan sonraki gün bu sayı 220'ye geriledi. Bu sayı ot, anız ve bahçe yangınlarından oluşmaktadır. Arkadaşlarımızın da tespitiyle bayramdaki bu yangınların kaynağı büyük oranda maytap ve torpillerden kaynaklanmaktadır" ifadelerini kullandı.

YANGININ SIÇRAMA ŞANSI YÜKSEK

Çakmakla tutuşturulan otluk bir arazide çıkan yangının büyük olasılıkla başka bir yere sıçradığını ifade eden Yıldırım, "Özellikle bahçelerde çıkan yangınlar, rüzgarın da etkisiyle başka bir yere sıçrıyor. Vatandaşlar bunu hesaplayamıyor. Bahçesindeki otları yakmak isterken eve sıçrayan yangınları gördük. Yine bir bahçe yangınının büyümesiyle çevredeki TIR bile yanmıştı. İhtiyarlar ve bayanlar genelde bahçelerini yakarak yangına sebebiyet vermekte. Bahçe, sokak aralarındaki yangınlar ve arsadaki otların yanması büyük bir risk oluşturuyor. Bunlar büyük oranda bilinçli olarak yakılıyor. Otların temizlenmesi için yakılıyor. Bir de bilinçsiz olarak sigara izmaritlerinden kaynaklanan yangınlar var. Yakın dönemde yaşanan ot yangınlarında, evin, otomobilin. TIR'ın ve traktörün yandığına şahit olduk" diye konuştu.

ANIZ YANGINLARI HENÜZ BAŞLAMADI

Hasat döneminin devam ettiğini ve anız yangınlarının hasat döneminin bitmesi ile birlikte başlayacağını kaydeden Yıldırım, "Yaz döneminde en çok çıkan yangınlar anız yangınlarıdır. İlimizde hasat dönemi devam ettiği için anız yangınları da henüz başlamadı. Tecrübelerimize dayanarak, bu yıl büyük oranda anız yangını bekliyoruz. Çünkü bu yıl yağışlar arttı ve şehir merkezinde bile büyük otlar görülmeye başladı. Çiftçiler tarlalarda da bu otları, hasadını bitirdikten sonra yakacaktır. Çiftçinin de uyarılması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda saman para ediyordu ancak son dönemlerde fiyatı düşmeye başladı. Çiftçi samanı toplatmaya vereceği parayı, satacağı samandan çıkartamıyor ve dolayısıyla samanını yakmaya yöneliyor. Ziraat mühendisi değiliz ancak, yakılan anızların hem bölgedeki böcek ve diğer hayvanlara hem de toprağa büyük bir zararının olduğunu biliyoruz. Sonuç olarak görmekteyiz ki yaz döneminde çıkan bu yangınlar bilinçsizlikten kaynaklanmaktadır" şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK ZARARI AĞAÇ FİDELERİ GÖRÜYOR

Yanan otların arazideki ağaç fidelerine de büyük oranda zarar verdiğini dile getiren Yıldırım, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: "Ağaç fideleri yanan otlardan büyük zarar görüyor. En çok zararı ağaçların gördüğünü söylemek mümkün. Çünkü ağaç fideleri mahvoluyor. Geleceğimiz yanıyor. Bayram günleri ile bayramdan sonraki günler arasında ot yangını sayısı farkı 300'e varıyor. Burada iş büyük oranda ailelere düşüyor. Aileler çocuklarının bayramda maytap ve torpil kullanmasının önüne geçmesi gerekmektedir. 350'ye varan ot yangını sayısı az bir rakam değil. Bizler şehir merkezinde bulunan otların temizlenmesi için belediye yetkililerine başvurduk. Kendileri bu uyarımızı dikkate alarak otları büyük oranda temizledi. Ancak bu sene aşırı yağışlar, sokak aralarında bile otların yükselmesine neden oldu. Vatandaşlarımız ot yangınları konusunda bilinçlendiği taktirde bu tür yangınların sayısı da azalacaktır."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri