Toptaş: Zafer Havalimanı'nda Hükümet Devleti Ne Kadar Zarara Uğrattı?

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Ulaştırma Habercilik ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan’a Zafer Havaalimanı'ndan dolayı devletin ne kadar zarara uğratıldığını sordu. Toptaş, verdiği soru önergesinde "Eskişehir, Uşak, Afyonkarahisar'da...

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Ulaştırma Habercilik ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan’a Zafer Havaalimanı'ndan dolayı devletin ne kadar zarara uğratıldığını sordu.

Toptaş, verdiği soru önergesinde "Eskişehir, Uşak, Afyonkarahisar'da havaalanı bulunmasına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15 Kasım 2012 tarihinde düzenlenen büyük bir törenle açılan ve Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı olma özelliğini taşıdığı iddia edilen Zafer Havalimanı'nda devletin milyonlarca Euro’luk zarara uğratıldığı ortaya çıkmıştır." dedi. Toptaş, bu ilginç zararın ise yapımcı firmaya verilen yolcu garantisinden kaynaklandığını belirtti. Toptaş, verdiği soru önergesinde Kütahya’nın Altıntaş ilçesinin Kuyucak mevkiinde kurulan havalimanının yap-işlet-devret modeliyle özel firmaya, 29 yıl 11 aylık işletme karşılığında yaptırıldığını hatırlattı.

'YÜKLENİCİ FİRMAYA DEVLET SÖZLEŞMEDEN DOLAYI NE KADAR ÖDEME YAPIYOR?'

Ahmet Toptaş şunları sordu: "Hükümetin, ‘devletin cebinden tek kuruş çıkmadı’ diyerek övündüğü Zafer Havalimanı’nda devletin bütçesinden sözleşmede yer alan yolcu sayısının gerçekleşmediği için özel firmaya ne kadar fark ücreti ödenmiştir? Özel firmaya rekor sayıda yolcu garantisi verilmesindeki amaç nedir? Bu firmanın ihaleyi alırken zarar edeceğini düşünüp yolcu garantisi ile yandaş firmanın gözetildiği iddiaları doğru mudur? Sayıştay raporlarına göre Zafer Havaalimanı'ndan dolayı devlet ne kadar zarara uğratılmıştır?"

Firma ile DHMİ arasında imzalanan sözleşmeye göre sadece ilk yıl yani hizmete girdiği yıl için, 500 bin iç, 350 bin de dış hat yolcu garantisi verildiğini ifade eden Toptaş, yolcu sayısının her yıl artırıldığı, hatta bu artışın 10. yılın sonunda ise taahhüt edilen yolcu sayısının iç hatlarda 775 bin 137’ye, dış hatlarda ise 542 bin 596’ya yükseltildiği iddialarının da doğru olup olmadığını sordu.

"Zafer Havalimanı'nda Eylül 2014 tarihine kadar iç hatlardan ve dış hatlardan kaç yolcu uçuş yapmıştır" diyen Toptaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Zafer Havalimanı'ndan dolayı gelecek yıllarda Devlet zarar etmeye devam edecek midir? Yüklenici firma ile imzalanan sözleşmeyi tekrar düzenleyecek misiniz? Ya da bu zararı nasıl düşüreceksiniz? Zafer Havalimanı etrafındaki tarım arazileri konusunda da sorun yaşanıyor. Burada yapılaşma olmaması gerektiği için araziler tarım amaçlı kullanılması için arazilerin köylüye açılması gerekmektedir. Bu konuda çalışmanız var mıdır?" CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri