Toptan: Dershaneler Anadolu Çocuklarına Üniversite Kapısını Araladı

Eski Milli Eğitim bakanlarından ve AK Parti Milletvekili Köksal Toptan, dershanelerin Anadolu'nun küçük ilçelerinde öğrenci bulduğunu ve faaliyet gösterdiğini hatırlattı.

Eski Milli Eğitim bakanlarından ve AK Parti Milletvekili Köksal Toptan, dershanelerin Anadolu'nun küçük ilçelerinde öğrenci bulduğunu ve faaliyet gösterdiğini hatırlattı. Eski TBMM Başkanı Toptan, "Bu ailelerin çocuklarına dün üniversite veya başka bir başarı yolu kapalı iken, dershaneler yoluyla bu kapının aralanmış ve açılmış olmasının altını çizmek gerekiyor." dedi.

Vatan Gazetesi'nden Deniz Güçer'in sorularını cevaplayan eski Milli Eğitim bakanlarından Köksal Toptan dershane konusuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dershaneler ve kursların dünyanın eğitiminde çok öne çıkmış ülkelerde yaygın olarak bulunduğunu ifade eden Toptan, "Amerika, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde yaygın olarak eğitim sürecine destek oluyorlar. Türkiye’de dershane sayısı 1974’de 171, 1992’de 886, 2002’de 2 bin 200, 2012’de 4 bin 200 oldu. Bu yüksek artışın ekonomideki yüksek gelişimle paralel olduğu önemli bir nokta. Başka bir önemli nokta, dershaneler 20 sene önce sadece büyük şehirlerde faaliyet gösterirken, şimdilerde Anadolu’nun çok az nüfuslu küçük ilçelerinde de öğrenci bulmakta ve faaliyet göstermekteler. Bu ailelerin çocuklarına dün üniversite veya başka bir başarı yolu kapalı iken, dershaneler yoluyla bu kapının aralanmış ve açılmış olmasının altını çizmek gerekiyor. Yani dershaneler aile bütçelerine ilave bir yük getirmiş, fakat öte yandan çocuklarının başarılı olmalarının yolu açılmıştır. Eğitim kurumları dışındaki alternatif modellerin dershane, kurs gibi ihtiyaç olmaması ideal bir durum. Ama bu durum günümüzün acımasız rekabet ortamıyla örtüşmüyor. Bir yerde adını ne koyarsanız koyun yarış varsa, orada yarışı kazanmak için daha bilgili ve donanımlı olma ihtiyacı da var demektir. Şunu ifade etmek gerekir; Türkiye’de üniversite kapılarının Anadolu’nun düşük ve orta gelirli çocuklarına açılmasının yolunda dershanelerin fonksiyonunu göz ardı etmek haksızlık olur." diye konuştu.

"YÜKSELEN TALEBİ ORTADAN KALDIRMAK MİLLİ EĞİTİM'İN İŞİ"

Yükselen talebi ortadan kaldırmanın Milli Eğitim'in işi olduğunu belirten Toptan, "Örnek vermek gerekirse üniversiteye giriş sınavında dershanelere ihtiyaç yok deniliyorsa, sınavın nasıl ve hangi formatla yapılacağının ortaya konulması, eğitim sisteminin buna göre kurulması gerekir. Bu yapılabiliyorsa, dershane sayısı zaten kendiliğinden azalır ve yasaklama-kapatma gibi telaffuzu bile sevimli olmayan kararlara gerek kalmaz. İlk, orta ve lise öğreniminde ülke genelinde standardizasyonun sağlanması, İstanbul’daki çocuğumuzla Van’daki çocuğumuzun aynı kalitede eğitim alabilmesi hiç kuşkusuz önemli. Dershaneyi yasaklarsınız ama daha çok öğrenme talebi, evlerin kurs yerleri haline dönmesiyle yine gerçekleşir." şeklinde görüş belirtti.

Dershaneli kapatma dışında da bir çözüm olduğunu ifade eden Toptan, bunu şöyle açıkladı: "Bana göre dershaneleri kapatmak yerine buraların daha sıkı denetime alınması, burslu sayısının yüzde 3’lerden daha yukarılara, örneğin yüzde 15-20’ye çıkarılması, olabilenlerin okula dönüştürülmesi, talep varsa bizim 1993’te açtığımız açık lise yolunun bu kurumlar için de sağlanması tarafların üzerinde mutabık kalabileceği yollar. Diğer taraftan dershanelere gitme ihtiyacının giderek azalması soru ve sorgulama sisteminde yapılabilecek ve bilgiye dayalı soru sisteminin yavaş yavaş geliştirilmesi zaman içerisinde sorunu tamamen ortadan kaldıracaktır. Yasaklama bu yolları aramak ve sistemi iyileştirme niyet ve gayretlerini önler ve ülkede var olan gerginliğin artmasına neden olur." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri