Toprak Tahlili Yaptırıp Kuruyan Bademlerin Yerine Fındık Dikti 1'e 5 Ürün Aldı

Toprak tahliline bağlı meyve ve sebze yetiştirilmesi nitelikli tarım yapılmasını sağlıyor. Çiftçinin bire beş ürün almasını sağlıyor. Uzmanlar, toprak analizi yapılmadan bitki yetiştirilmesi gübre azlığına bağlı verimi azalta bileceğini...

Toprak tahliline bağlı meyve ve sebze yetiştirilmesi nitelikli tarım yapılmasını sağlıyor. Çiftçinin bire beş ürün almasını sağlıyor. Uzmanlar, toprak analizi yapılmadan bitki yetiştirilmesi gübre azlığına bağlı verimi azalta bileceğini ifade ediyor. Ziraat mühendisleri bitkinin ihtiyacından fazla gübre atılmasının da, gübre parasının ziyan olacağı gibi verimi de düşüreceğine dikkat çekiyor. Toprak tahlili yapılmadan kullanılan gübre çeşidinin yanlışlıkla ürünü yakabileceği, kurutabileceği ve verimi düşürebileceğini dile getiriyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Çavuşköy'de 25 yıldır çiftçilik yapan Hasan Eser, 10 dönümlük bahçesinde yaptırdığı toprak tahlili neticesinde arazisinde ziraat mühendislerinin en iyi avokado, mandalina ve fındık yetiştirilebileceğini söylediklerini ifade etti. Tahlil sonrası bahçesinde kuruyan badem ağaçları yerine fındık, avakodo ve mandalina diktiğini belirten Eser, herkesin burası Giresunmu ki fındık Manavgat'ta yetişsin diye itirazda bulunduğunu kaydetti.

Toprak tahlili sonrası babadan kalma ve kulaktan duyma yöntemlerle çiftçilik yapılamayacağını anladığını belirten Eser, Karadeniz Bölgesi'ne has olan fındıkın Çavuşköy'de yetişmesi için 15 fidan diktiğini ve denemede başarılı olduğunu kaydetti.

Toprak tahlili yapımına bağlı susam ekiminde de bire dört fazla ürün elde ettiğini belirten Eser, "Toprak tahlili ürün çeşitliliği bakımından çok önemli. Analiz sonucunda toprakta fındıkta yetişebileceğini öğrendim. Hemen fındık fidanı diktim. Herkes kurur dedi. Allah'a çok şükür kurumadı. Diktiğim fındık fidanlarının hiç bir kurumadı. Burası Manavgat, Giresun değil diye dikmemem hususunda uyarıda bulundu. İyi tarım için toprak tahlili şart." diye konuştu.

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, nitelikli tarım uygulaması için toprak yaprak ve su analizinin şart olduğunu söyledi. Nitelikli tarım uygulamaları kapsamında odaları bünyesinde toprak, yaprak ve su analizi yapan tarımsal analiz laboratuvarının bulunduğunu belirten Metin, analiz için toprak numunesinin alınması mevsime bağlı olmakla beraber, toprak numunesinin ekim veya gübre kullanılma tarihinden 2 ay önce alınması gerektiğini kaydetti. Numune alınırken toprağın, numuneyi alanın ayağına bulaşacak kadar ıslak olmaması gerektiğinin altını çizen Metin, havanın donlu ve çamurlu döneminde toprak numunesi alınmadığını ifade etti.

Metin, "Toprak analizi yaptırmadan bitkinin ihtiyacından az gübre atarsak verim azalır. Bitkinin ihtiyacından fazla gübre atarsak da, gübre ziyan olur. Verim düşer. Kullanılan gübre çeşidi yanlışsa da ürünü yakar ve bir yıllık emek boşa gidebilir. Toprağın tuzluluk oranı artabilir. Bu sebeple kaliteli ve nitelikli tarım için toprak tahlili şart. Toprak tahlili ürün çeşitliliği için önemli." dedi.

Manavgat İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Yeşim Tıravoğlu Demirtaş da nitelikli tarım uygulamaları için toprak, yaprak ve su analizlerinin önemli olduğunu söyledi. Hangi topraktan hangi ürünün daha iyi yetişeceğini bilinmesi için çiftçilerin toprak tahlili yaptırmasının kendileri için yararlı olacağını belirten Demirtaş, bunun da ürün çeşitliliği ve fazla ürün almada yarar sağlayacağını kaydetti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri