TOPLUMSAL SINIF VE REKLAMLAR

Sait Çelik

İçerisinde bulunduğumuz dönemde toplum içerisinde kendimizi her zaman belirli bir grup içerinde hissederiz. İçerisinde bulunduğumuz şartlara göre kendimize bir savunma mekanizması oluşturur ve sahiplendiğimiz ideoloji çevresinde bir var olma mücadelesi ortaya koyarız.

***

Yaşadığımız dönemde etrafımızda olup biten her şeyden yeni medya sayesinde çok hızlı bir şekilde haberdar olup buna göre tavırlar sergileriz tüm yaşam tecrübelerimiz bizi bir sınıf mücadelesinin içine kendiliğinden iter.

***

 Toplumsal sınıf; toplum içerisindeki bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel iyeliklerinin nicel durumuna göre hiyerarşik olarak bölünmesine/gruplaşmasına işaret etmektedir. Reklam metni bu bağlamda tüketiciye özerk nesneler olarak seslenmekte ve sahte ihtiyaçlara kültürel yan anlamlar ekleyerek nesneleri simgesele indirgemektedir. Böylece reklamlardaki kodlar aracılığıyla belirli bir yaşam tarzı ve dolayısıyla sınıf atlama ya da sınıfsal bir konuma sahip olma pratiği üretilmekte ve yeniden üretilmektedir.

***

Tüm tanımlamaların ardından gündelik pratiklerimizden örnekler ile kendimize bir kaç soru soralım. Sevdiğiniz bir arkadaşınızla ya da eşiniz ile çok güzel bir akşam yemeği planlasanız harika bir yemek harika bir mekânda olmalı. Mekânın kalite ve güzelliği atılan storileri, reklamları ve sosyal medya üzerinden aldığı yorumlar ile ölçüyoruz.  Hizmetin değeri ve yaşam standartlarımıza uygun olup olmadığına bakmadan hareket ediyoruz.   Oysa derdimiz sadece akşam yemeği yemek. Peki hangi faktörler o Restorandı bize daha cazip hale getirdi ya da X marka ayakkabı da aranılan hangi özellik bize onu tercih ettirdi. Aslında gündelik yaşantımız belirli pratikleri modornitenin dayanılmaz cazibesi ile şekillenmektedir ve özgün karar alma yeteneğimiz kaybolmaya başlar.

***

Reklam tanımı için şunu söyleyebiliriz;   reklamlar, Williamson’ın da belirttiği gibi “Açıkça özerk bir varoluşa ve muazzam etkileme gücüne sahip bir üstyapıyı oluşturur.”  Tüketim kültürü için merkezi bir önem taşıyan olan reklam metni, insanları sahip olmaları zorunlu çeşitli ürünlerden haberdar eder. Arz duygusu yaratır, tarz duygusu verir, imaj yaratmak için hangi metaların kullanacağı hakkında bilgilendirme yapmaktadır. Tüm bunlar bir araya geldiğinde herkes aynı şekilde düğün yapar aynı şekilde en kolay yönden para kazanmak ister aynı şekilde hayallerini sıralar aynı şekilde hayalleri kısıtlar aslında kafamızı kaldırıp baksak toplumun bir kesimi aynı tek dizelikte yaşamakta.  Hangi markaları kullanacağı ve tanımlar her zaman modernite tarafından yapılmaktadır  

****

Yeni nesil her zaman daha hızlısını istiyor ve dünya bu doğrultuda değişiyor. Ülke olarak kendi normlarımız içerisinde bu değişimi yakalamalıyız. Kendi kültürümüz içerisinde değişime ayak uydurup dünyaya kendi normlarımızı ispatlamak zorundayız. Diğer taraftan zaten müthiş bir kültürel bir dezenformasyon yaşıyoruz. Bu dezenformasyon kend kültürünü tanımayan bir nesil ortaya çıkaracaktır. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.