Toplum Mühendisliği Nedir?

Hüseyin Çetin

Toplumu bir fikre, düşünceye, ürüne, siyasi partiye, kişiye vs. yönlendirmek için yapılan faaliyetlere toplum mühendisliği diyoruz.

***

Bu faaliyetler genellikle televizyon, internet, radyo, gazete gibi kitle iletişim araçlarıyla ve popüler kişilerin aracılığıyla gerçekleştirilmekte. Bu ünlü kişiler sanatçı, şarkıcı, siyasetçi, yazar, sporcu, oyuncu, gazeteci gibi sürekli göz önünde olan insanlar.

***

Toplum mühendisliği açısından en başarılı grup sanatçılar ve siyasetçilerdir. Sanatçılar genellikle ajansları veya menajerlerinin yönlendirmesiyle hareket eder ve fikir belirtirler. Piyasada çok sayıda sesi güzel şarkıcı olmasına rağmen çok az sayıda şarkıcıya popüler olma imkânı sağlanır.

***

Eğer popüler kişi sayısı gereğinden fazla olursa topluma verilecek mesaj ciddiyetini kaybeder, hedefe ulaşılamaz. Seçilenler farklı toplum gruplarının dikkatini çekecek niteliktedir ve rol-model olacak şekilde pazarlanırlar. Bu insanların tek bir mesajı binlerce insan tarafından dikkate alınır ve tartışılır. Bu tartışmanın dışında kalmak, insanda yalnızlaşma hissiyatı oluşturur. Nihayetinde toplum herhangi bir düşünceye kanalize edilmiş olur.

***

Sanatçıların büyük çoğunluğunun LGBT'yi desteklemesi, LGBT hakkında olumsuz görüş belirtmemesi ve LGBT haklarını gündemde tutma çabaları, kötü amaçlı toplum mühendisliğinin güncel örneğidir.

***

Siyasetçilerin toplum mühendisliğinde ise basın büyük önem taşımaktadır. Yapılan başarılı faaliyetler basın tarafından sürekli ve abartılarak anlatıldığı, başarısız faaliyetler ise saklandığı sürece, siyasetçi başarılı halk ise mutludur.

***

Yani siyasette başarının sırrı, basına sahip olmaktan geçiyor. Fakat siyasetteki toplum mühendisliği, huzurlu bir toplum yapısı oluşturmak ve sürdürülebilir politikalar için önem taşımaktadır. Başka türlü siyasette uzun dönem tutunabilmek mümkün değildir. Buradaki risk, afaki problemlerin baş göstermesidir.

***

Bu aşamada toplum mühendisliği için trol denilen kişilerin üreteceği yaklaşımlara ihtiyaç duyulur. Yani trolün iyisi kriz zamanında belli olur.

***

Toplum mühendisliğine maruz kalmaktan başka çaremiz yok ne yazık ki. Bu aşamada iyi yönlendirmeleri kabullenmek, kötü olanları ise tenkit etmek düşüyor bize. İyiyi ve kötüyü ayırt etmenin yolu ise topluma karışmak ve istişare etmek. Niyet halis olunca doğru olan da kalpte belirecektir inşallah.