Toplu Sözleşme Heyecanı Başlıyor

3 milyon memuru ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos'ta başlıyor. 2014 ve 2015 yıllarının maaş zamlarının belirleneceği çalışmalarda, sosyal haklar da ele alınacak..

Hükümet ile memur sendikaları, toplu sözleşme için 1 Ağustos'ta masaya oturacak. Yaklaşık 3 milyon memurun 2014 ve 2015 yıllarında alacağı maaş zammı görüşmelerde belli olacak. Memur- Sen, Kamu-Sen ve KESK ile Kamu İşveren Heyeti arasında yapılacak görüşmelerde, memurların tüm mali ve sosyal hakları belirlenecek. Memurun zammından çocuk yardımına, çalışma şartlarında iyileştirmelerden özlük haklarına kadar birçok konu masaya yatırılacak. Kamu İşveren Heyeti'ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlık yapacak. Görüşmelerde, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'nin Başkanı da Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu olacak. Heyette, Türkiye Kamu- Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen de yer alacak.

GEÇEN YIL 1 AY SÜRDÜ
Geçen yıl ilki gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmeleri, 30 Nisan'da başlamıştı. Hükümet ve sendikalar arasında zam konusunda uzlaşılamamış, görüşmeler 8 oturum düzenlenmesine rağmen sonuçlanamamıştı. Hükümet ile memur konfederasyonlarının uzlaşamaması üzerine, 2012 ve 2013 yıllarının zamlarını Kamu Görevlileri Hakem Kurulu belirlemişti. 1 ay süren zam pazarlığının ardından, 11 kişilik Hakem Kurulu, memur maaşlarına yapılacak zammın 2012 yılı için yüzde 4+4, 2013 yılı için yüzde 3+3 olacağını açıklamıştı. Ayrıca enflasyon farkının da maaşlara yansıtılacağı kaydedilmişti.

BU KONULAR MASADA OLACAK
Sendikaların toplu sözleşmede gündeme getireceği konulardan bazıları şöyle: Kamuda çalışanların ek göstergelerinin artırılması.  Kamu kurum, kuruluşları ve yerel yönetimlerde işçi kadrosunda görev yapan avukat, mühendis, biyolog ve benzeri yüksek öğretim mezunu personelin memur kadrosuna geçirilmesi.  Eş yardımı ve çocuk yardımı tutarlarının artırılması.

KREŞ-ULAŞIM YARDIMI
Yardımcı hizmetlerde çalışan personele ek gösterge verilmesi. Kamu görevlilerinin 0-4 yaş grubundaki çocukları için kreş yardımı ödenmesi.  Servis hizmeti alamayan çalışanlara, ulaşım yardımı ödenmesi.  Kamu görevlilerine, Ramazan ve Kurban bayramlarında, bayram öncesi ödenen maaşlarıyla birlikte en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 2 katı tutarında bayram ikramiyesi ödenmesi. Memurların kılık-kıyafet yönetmeliğinin kaldırılması. KİT'lerde sicil sisteminin kaldırılması.
TAKVİM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri