“Ton fiyatı en az 20 bin olmalı” 

Konya Ovası’nda yaklaşık 40 gün sonra yağlık ayçiçeği hasadı başlayacak. Konyalı çiftçiler, bu yıl yağlık ayçiçeğinin ton fiyatının en az 20 bin lira olmasını isterken, hükümet tarafından henüz bir açıklama yapılmadı

Yağlık ayçiçek hasadının başlamasına az bir süre kaldı. Vaktin yaklaşmasına rağmen, hükümet tarafından fiyat açıklanmadı. Belirsizlik, çiftçileri endişeye sevk etti. Girdi maliyetleri aşırı derecede artan çiftçi, hükümet tarafından memnun edici bir fiyatın açıklanmasını bekliyor.

DÜŞÜK FİYAT AÇIKLANIRSA EKİM TARİHE KARIŞIR 

Konu ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “Yaklaşık 40 güne kadar yağlık ayçiçeği hasadı yapılacak” dedi. Şu ana kadar hükümet tarafından bir fiyat açıklamasının yapılmadığına dikkat çeken Başkan Bestil, “Biz, KONPADER olarak mazotta gübrede ne kadar artış olduysa bir yıl içinde yağlık ayçiçeğine de o kadar fiyat artışı yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Başkan Bestil, daha sonra şunları kaydetti: “Eğer düşük bir taban ton fiyatı açıklanırsa gelecek seneye Konya Ovası’nda ayçiçeği ekimi tarihe karışır. Korkarım ki paramızla da olsa dünyada satın alacak ayçiçek yağı bulamayız. Biz, KONPADER olarak bir ton yağlık ayçiçeğinin tonunun en az 20 bin lira olmasını istiyoruz. Yılbaşından sonra 17 bin lirayı gördü bir ara tonu.”

GİRDİ MALİYETLERİ AŞIRI YÜKSELDİ 

Çiftçiye desteğin artırılması gerektiğini ifade eden KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, son olarak şunları söyledi: “Desteklerin artırılması gerekiyor. Mazot, elektrik ve gübre fiyatları çok yükseldi. Çiftçi, bu girdi maliyetlerini karşılayamaz durumda. Bu yüzden üretime devam etmek isteyen çiftçi kredi çekecek ve borca batacak. Eğer elektriğe indirim yapılmazsa kuyularımızı çalıştıramayız. Aynı şekilde benzin de çiftçinin olmazsa olmazıdır. Bizim ÇKS’mıza göre devletin çiftçinin yarısını vermesi lazım.  Bu şekilde yardım edilirse üretime devam edilir ama destek verilmezse üretim yapılamaz hale geldi.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri