Tomislav Nikoliç'ten Srebrenitsa özrü

Bosna Savaşı'nda yaşanan ve 8 bin Bosnalı Müslüman'ın katledildiği 'Srebrenitsa katliamı' nedeniyle Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç Boşnaklardan özür diledi.

“Ben dizlerim üzerine çöküyorum. Srebrenitsa'da işlenen suçlardan dolayı Sırbistan için af istiyorum. Halkımız veya devletimiz adına işlenen tüm suçlardan dolayı özür diliyorum”

Bu sözler Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'e ait. Tomislav Nikoliç, 1994 yılındaki Bosna Savaşı'nda Sırp güçleri tarafından 8 bin Bosnalı Müslüman'ın öldürüldüğü 'Srebrenitsa katliamı' nedeniyle Boşnaklardan özür diledi.

Bosna televizyonuna konuşan Tomislav Nikoliç, özür diledi dilemesine ama yaşananları soykırım olarak nitelemekten de kaçındı. Sırbistan'ın ulusalcı Cumhurbaşkanı Nikolic, 1995 yılındaki olaylardan bu yana ilk kez özür dilerken, konu hakkında çok fazla açıklama yapmadı.

Nikoliç, “Ben dizlerim üzerine çöküyorum. Srebrenitsa'da işlenen suçlardan dolayı Sırbistan için af istiyorum. Halkımız veya devletimiz adına işlenen tüm suçlardan dolayı özür diliyorum” ifadesini kullandı.

Sırbıstan Cumhurbaşkanı, Srebrenitsa'yı ziyaret edeceğine de belirtti. Srebrenitsa anneleri ise Tomislav Nikoliç'in bu sözlerini samimi bulmadıklarını kaydetti..

1995'te Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa'da Sırp güçlerinin gerçekleştirdiği katliamda 8 bin Bosnalı Müslüman hayatını kaybetmişti. 1992 ile 1996 yılları arasında birçoğu Müslüman olan binlerce Bosnalı bölgede Sırp askerleri tarafından öldürülmüştü ve olay II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük toplu insan kıyımı olarak kayıtlara geçmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri