Tokyo Kültür Merkezi'nden Türk – Japon Dostluğuna Katkı

Osmanlı yardım fırkateyni Ertuğrul’un, 19. yüzyılda dönüş yolunda Japonya açıklarında batmasıyla başlayan Türk – Japon dostluğunu, başkent Tokyo’daki Türk Kültür Merkezi faaliyetleriyle daha da pekişiyor.

Osmanlı yardım fırkateyni Ertuğrul’un, 19. yüzyılda dönüş yolunda Japonya açıklarında batmasıyla başlayan Türk – Japon dostluğunu, başkent Tokyo’daki Türk Kültür Merkezi faaliyetleriyle daha da pekişiyor. Kültür alışverişini geliştirmek isteyen Japonlar, merkezde düzenlenen kurslar aracılığıyla, Türk damak tadının yanı sıra, Türkçe, elişleri, ney, saz, ebru ve hat öğreniyor.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Türk Kültür Merkezi Müdürü Abdullah Sakallı, bu amaçla düzenledikleri kursları şöyle özetledi: "Kurumumuz 1999’dan bu yana faaliyet gösteriyor. Türk kültürüne ait değişik kurslarımız var, aktivitelerimiz var. Başta Türkçe kurslarımız var. Oya kurslarımız var. Saz kursumuz var. Ebru kursumuz var. Tezhip ve minyatür kursumuz var. Hat kursumuz var. Kilim dokuma kursumuz var. Ney kursumuz var. Çini kursumuz var. Buna benzer kurslarımız var. Bu kursları hem Türkiye’yi tanıtmış oluyoruz. Hem de Japonlara öğretmiş oluyoruz."

KURS KONTENJANLARI DOLU

Kültür merkezinde kadınları, özellikle iğne ve tığ oyası talebine cevap verilemiyor. Öyle ki, şimdiden sınıfların tüm yıl kontenjanı dolmuş durumda. El işi ürünlerin günlük hayatta takı olarak kullanılıyor olması, Japonların ilgisini daha da arttırıyor. Desenler özenle seçilip öğrencilerle uygulamalı çalışmalar yapılıyor. Belki de hayatlarında ilk defa tığ ve iplik ile oya yapan eller, ciddiyet ve sabırla öğreniyorlar.

İKİ ÜLKE İNSANI KAHVALTIDA BİR ARADA

Türk kültürünü daha iyi tanıtmak, Japonlarla Türkleri bir araya getirmek, tanışabileceği, konuşabileceği zeminler oluşturmak amacıyla çalışmalar yapan Kültür Merkezi Müdürü Abdullah Sakallı, diğer faaliyetlerini, "Türk kahvaltısı düzenliyoruz. Film gösterimi yapıyoruz. Bazen mantı gecesi yapıyoruz. Bazen sıra gecesi yapıyoruz. Bazen kına gecesi yapıyoruz. Bazen sünnet töreni yapıyoruz." şeklinde sıralıyor.

Kültür merkezinde yılda 3-4 kez düzenlenen kahvaltılarda dünyanın üçüncü büyük mutfağı Türkiye’den örnekler sergileniyor. Ege zeytini, Van otlu peyniri, Aydın inciri, Afyon kaymağı gibi 90 çeşit ürünün bulunduğu kahvaltıya yoğun ilgi gösteren Japonlar, sunulan çeşitler arasından seçim yapmakta zorlanıyor. Kahvaltıda dahi balık tüketilen ülkede hiç alışık olmadıkları lezzetler hakkında Japon bir kadın, "Yemesi kolay ve lezzetli. Çok beğendim harika." şeklinde konuşuyor.

Türk kültürüne ait ögeleri kullanarak daha çok Japona ulaşmayı hedefleyen merkezde ney üfleyip saz çalan Japonlar, gelen misafirlere de işitsel ve görsel ziyafet sunuyor.

TÜRK ELİŞİ KERMESLERİN GÖZDESİ

Öğrencilerin yaptığı el işleri, başörtüler, çeyizlik kilimler, iğne oyaları ve süs eşyaları, düzenlenen kermes günleriyle satışa sunuluyor. Her zevke uygun elişinin bulunduğu kermesin gözdeleri, özenle dokunmuş kolyeler, işlenmiş masa örtüleri ve hediyelikler. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri