Tohum hakkında doğru bilinen yanlışlar

Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alptekin Karagöz, tohumculukla ilgili en sık duyulan yanlışların başında, her geliştirilmiş çeşide hibrit denmesi ve bitki ıslah çalışmalarının GDO tekniğiyle karıştırılmasının geldiğini söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alptekin Karagöz, tohumculukla doğrudan ilgisi ve yeterli bilgisi de olmayan birtakım kişilerin veya kuruluşların sektörle ilgili araştırma verilerine dayanmayan ve bilimsel temelden uzak açıklamalarının kamuoyunda bilgi kirliliğine ve kafa karışıklığına sebep olduğunu söylerken en çok duyduğu yanlışlardan birinin her geliştirilen çeşidin “hibrit” şeklinde nitelendirilmesi olduğunu dile getirdi.

Karagöz, şunları söyledi:

"Dört tane kategori üzerinde durulması lazım çünkü bunu kamuoyunda karıştırıyorlar: Yerel çeşit, geliştirilmiş çeşit, hibrit çeşit ve genetiği değiştirilmiş organizma. Geçenlerde ödül almış bir videoya baktım bu geliştirilmiş çeşitlerden hibrit diye bahsediliyor. Hibrit apayrı bir kategoridir. Yok mu bizim ülkemizde hibrit çeşit? Tabii ki var. Özellikle sebze alanında bizim Türkiye'de tükettiğimiz ürünlerin büyük çoğunluğu hibrittir."

Melez tohumlar olarak da bilinen hibrit çeşitleri ziraatçilerin bir başarısı olarak nitelendiren ve bunların aslında doğada var olan, dünya kurulduğundan beri üretilen, insan eliyle teknoloji kullanılarak arzu edilen amaçlara göre ıslah edilmiş tohumlar olduğunu ifade eden Karagöz: "Hibrit çeşitler zehirli değildir, zararlı değildir ve etrafa zararlı genler saçmazlar. Hibrit çeşitler burada bulunan genlerle yapılmıştır ve etrafa saçtığı genler de burada bulunan genlerdir." diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri