Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, Türkiye'nin 2053 net sıfır hedefine ulaşmak için emisyon salımında en büyük paya sahip ulaşım sektöründe elektrifikasyonun şart olduğunu belirterek, "Bu nedenle, Togg ile birlikte elektrikli araç kullanımında çok hızlı bir yaygınlaşma bekliyoruz. Elektrikli araçların Türkiye'de 2025'e geldiğimizde yüzde 10'luk bir pazar payına ulaşacağını söylememiz mümkün." dedi.
Bayram, AA muhabirine, Türkiye'deki elektrikli araç pazarının başlangıç tarihinin 2011 olarak kabul edildiğini, 2011'den 2015'e kadar elektrikli araç satış sayısının yaklaşık 200 adet gibi düşük seviyelerde ilerlediğini söyledi.
Türkiye'de piyasaya 2015'te iki farklı model daha girdiğini anımsatan Bayram, o dönemde elektrikli araç sayısının Avrupa'da da düşük olmasına rağmen model sayısının çok olması nedeniyle Avrupa pazarının daha hızlı geliştiğini ifade etti.
Bayram, 2018-2019 itibarıyla özellikle yerli otomobil Togg'un duyurulmasının piyasayı canlandırmaya başladığına işaret ederek, "Bununla birlikte, 2020 yılında piyasaya 20 farklı elektrikli araç modeli girdi. Şu anda 30'a yakın farklı marka ve modelin satış listesinde olduğunu görüyoruz. Marka ve model sayısının geniş olması sevindirici çünkü piyasada rekabet oluşturuyor." dedi.
Türkiye'de geçen yıl 8 bin 210 adet elektrikli araç satıldığını ifade eden Bayram, "Türkiye'de elektrikli araçların satış payı ilk defa geçen sene itibarıyla yüzde 1'e yaklaştı. Bu yılın ilk 4 ayında ise geçen yılın yüzde 50'sine yakın bir satış yapıldı. Fakat yine de Avrupa ile kıyaslandığında elbette bu satış rakamları düşük kalıyor çünkü Avrupa'da aynı dönemde satılan elektrikli araç sayısı 1,5 milyon. Özellikle Almanya, Hollanda, İngiltere, Norveç ve İsveç, elektrikli araçların pazar payının en yüksek olduğu ülkeler. Türkiye'de 2011'den 2023'ün nisan ayına kadar toplam satılan elektrikli araç sayısı 17 bin 500'e ulaştı. Bu yılın sonuna kadar beklentimiz bu rakamın 30 bini bulacağı yönünde." diye konuştu.