Tobb İle Bakanlık, Mersis İçin İmzaladı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar birliği (TOBB) arasında bilgilerin eletronik ortamda depolanması ve paylaşılması uygulamasını içeren Merkezi Sicil Sistemi (MERSİS) işbirliği protokolü imzalandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar birliği (TOBB) arasında bilgilerin eletronik ortamda depolanması ve paylaşılması uygulamasını içeren Merkezi Sicil Sistemi (MERSİS) işbirliği protokolü imzalandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın bulunduğu etkinlikte imzalar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldız tarafından bakanlık binasında atıldı. Hayati Yazıcı, MERSİS ile kamu kurumlarının tüzel kişilerle ilgili ihtiyaç duyduğu bilginin tek noktadan sunulması, sisteme dahil edilecek kişilere ait bilginin ortak bir anahtar numara ile tek sistemde birleştirilmesinin sağlanacağı ve sistemde tutulan şirket bilgilerinin uluslararası standartlara uygun hale getirileceğini söyledi. Yazıcı, MERSİS'in 2010 yılında başladığı çalışmalarında önemli yol kat ettiklerini vurgulayarak, "Tüzel kişiliklere, tüm ticari işletmelere ilişkin merkezi bir veri tabanı kurulması hükümetimizin kurulduğu ilk aylardan bu yana gündeminde yer almaktadır. 6102 sayısı yeni Türk Ticaret Kanunumuz ile ticaret hukukumuza elektronik ortamda hukuki işlem tesis edebilme ve bilgi toplumu hizmetlerinin gereklerine uygun gibi yeni çılışmaları geliştirdi. MERSİS diye simgeleştirdiğimiz proje hükümetimizin bu amaçla oluşturduğu bir projedir." dedi.

MERSİS’in devrede olmadığı durumda herhangi bir kişinin bir veya birden fazla şirkete ortak olup olmadığını, ortaklık payını, yetkili olup olmadığını öğrenebilmek için Türkiye’de halen mevcut 238 Ticaret Sicil Müdürlüğü ile yazışma yapmak ayrı ayrı iletişim kurmak zorunda olunduğuna dikkat çeken Yazıcı, yine MERSİS yok iken prosedür gereği işin hukuku niteliği gereği yazılı olarak cevap istendiğini oysa MERSİS’te bu işlemlerin sadece 1 dakika da gerçekleştirilebildiğini vurguladı.

204 TİCARET SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ’NDE İŞLEM TAMAM

MERSİS projesi kapsamında toplam 204 Ticaret Sicil Müdürlüğü'nde veri aktarımı ve yaygınlaştırma çalışmalarının tamamlandığını anlatan Yazıcı, verileri aktarılan 200 Ticaret Sicil Müdürlüğü'nde hizmet verilmeye ve alınmaya başlandığını kaydetti. Yazıcı, "Bu da ülke genelindeki 2 milyon 995 bin işletmeden 2 milyon 481 bin 671’inin verilerinin sisteme aktarılmış olması demektir. Yani toplam işletmelerin yüzde 86,2’sinin bu sisteme aktarımı şu gün itibariyle sağlanmıştır. Tüm bu çalışmalarla Merkezi Ticaret Sicil veri tabanının altyapısını oluşturuyoruz. Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 24. maddesi, bugün TBBO ile Bakanlığımız arasında imzalanacak olan işbirliği protokolünün temelini teşkil etmektedir. Bu madde ticaret sicili işlemlerinin elektronik ortamda yürütüldüğü, içeriklerin düzenli olarak depolanacağı ve elektronik ortamda sunulmasını öngören bir düzenlemedir." bilgisini aktardı.

"DEVRİM NİTELİĞİNDE İŞBİRLİĞİ YAPTIK"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğu da bilgiye hızlı erişimin her zamankinden daha önemli olduğunu belirterek, "Bizler de yeni döneme Türk şirketlerini hazırlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Uzun zamandır bakanlıkla birlikte şirketlerin bürokratik işlerini kolaylaştıracak projeler üzerinde çalışıyorduk. Bakanlığımız ile güç birliğine giderek devrim niteliğinde protokol imzaladık. Şirketlerimizi tacir ve sanayicilerimizi 21. yüzyıla hazırlayacak adımları beraber atacağız." diye konuştu.

Konuşmaların ardından imzalar atılmadan önce Hisarcıklıoğlu "Kalem getirmemişler." diye espiri yapınca Bakan Yazıcı da "Hep siz getiriyorsunuz. Yeni binalarda odalarımız da fazla kalem ihtiyacı artmıştır." karşılığını verdi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri