TMO'nun değişen alım baremleri kaliteyi yükseltecek

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çevik, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 2011 buğday alımlarında ilk defa proteine dayalı alım sistemine geçmesi ile sanayicinin yıl boyu istediği kalitede ürünü bulabileceğini, birkaç yıl içinde yüksek

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çevik, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 2011 buğday alımlarında ilk defa proteine dayalı alım sistemine geçmesi ile sanayicinin yıl boyu istediği kalitede ürünü bulabileceğini, birkaç yıl içinde yüksek kalitede buğday üretiminde önemli artışlar olacağını ve kalite amaçlı ithalat ihtiyacının ortadan kalkacağını söyledi.
Çevik yaptığı açıklamada, TMO'nun son yıllardaki isabetli alım politikaları ve piyasa müdahaleleri ile dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeleri yakından izleyen, bilim ve teknolojiyi ileri düzeyde kullanan, önemli birikime sahip bir kurum olarak dikkati çektiğini belirtti.
Çevik, 2007 ve 2010 yıllarında hububatta yaşanan krizlerin iyi yönetilmesi ve uygulanan isabetli politikalar sonucu, dünyada hububat piyasalarında kısa sürelerde yüzde 100'leri aşan fiyat değişimlerinin, ülkemizde her kesimi tatmin eden makul bir değişim aralığında kalmasını sağladığını vurguladı.
TMO'nun 2011 buğday alımlarında ilk defa proteine dayalı alım sistemine geçtiğini ve tüm alım merkezlerinin bu analiz cihazlarıyla donatıldığı bildiren Çevik, şunları kaydetti:
''Bu yeni uygulama ile sanayici yıl boyu istediği kalitede ürünü bulabilecek, üretici ise yüksek protein oranında yapacağı üretimin fiyat avantajından yararlanmak için yeni arayışlara girecektir. Birkaç yıl içinde yüksek kalitede buğday üretiminde önemli artışlar olacak ve kalite amaçlı ithalat ihtiyacı ortadan kalkacaktır. Buna bağlı olarak un sanayisinin ihracata dönük yatırım ve stratejilerinde de önemli ilerlemeler sağlanacak, ülkeye önemli bir katma değer yaratılacaktır.''
TÜRKİYE'DE BUĞDAY HASADININ YÜZDE 32'Sİ TAMAMLANDI-
Türkiye'de arpa hasadının yüzde 39'unun, buğday hasadının yüzde 32'sinin tamamlandığını anlatan Çevik, hasadı tamamlanan yerlerde verimin geçen yıllara göre yüksek olduğunu söyledi.
Türkiye genelinde bu yıl 21 milyon ton civarında buğday rekoltesi beklediklerini ve 3 milyon ton buğday devir stoku ile birlikte toplam 24 milyon ton civarında buğdayın ülke ihtiyaçlarını karşılayacağını dile getiren Çevik, şöyle devam etti:
''Buğday üretim miktarı yönüyle kendine yeterli seviyede olan ülkemizde, bazı yıllarda kalitede düşüşler yaşanabilmektedir. Bu nedenle kaliteli üretimin geliştirilmesi için üreticilerimizin sertifikalı tohumluk kullanımı, gübreleme, mücadele ve diğer üretim teknikleri konularında gerekli hassasiyeti göstermeleri zorunluluk arz etmektedir. Bu kapsamda TMO'nun alım baremlerini üreticilerimizi kaliteli üretime teşvik edecek şekilde düzenlemiş olması son derece olumlu bir gelişme olup üreticilerimizin kaliteli ürün üretimi çabasına diğer tarım paydaşlarının da katkı sağlaması gerekmektedir.''

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri