TMO sınırsız ithal edecek!

Gıda enflasyonundaki yükselme ihtimaline karşı TMO'ya ihalesiz, sınırsız her türlü tarım ürününü ithal etme yetkisi verildi. TMO, patates ve soğan dahil her türlü tarımsal ürünü İhale Kanunu'na tabi olmaksızın ithal edebilecek. Çifti, karara tepkili.

Çiftçiye yine ithalat darbesi geliyor. Gıda enflasyonundaki yükselme ihtimaline karşı AK Parti, TBMM Bütçe Komisyonu'nda geçen kanun teklifine yeni bir madde ekleyerek, TMO'ya ihalesiz, sınırsız her türlü tarım ürünü ithal etme yetkisi verdi.

Yeniçağ Gazetesinin haberine göre, hükümet gıda enflasyonundaki yükselmeye karşı, TMO'ya ihalesiz, sınırsız tarım ürünü ithalatı yetkisi verdi. Toprak Mahsulleri Ofisi'ne, patates ve soğan dahil her türlü tarımsal ürünü İhale Kanunu'na tabi olmaksızın ithal etme yetkisi verilmesini öngören madde vergi paketine ilave edildi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) her türlü tarımsal ürünü Kamu İhale Kanunu'na (KİK) tabi olmaksızın yurtiçinden veya yurtdışından satın alma yetkisi veriliyor. TMO bu ayrıcalıklı madde sayesinde soğan, patates ve domates de dahil her türlü tarımsal ürünü ihale yasasının hükümlerine uymaksızın dilediği anda ithal edebilecek.

Konut alım satımından konaklamaya kadar birçok alanda vatandaşa ciddi vergi yükleri getiren yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi. TMO'nun ihale mevzuatı dışına çıkarılma gerekçesi, "üretimin yetersiz olması nedeniyle ürün fiyatlarında meydana gelebilecek olağanüstü dalgalanmaların önlenmesi veya ürünlerde fiyat istikrarının sağlanması" diye ifade edildi. 

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, İhale Kanunu'na uyulması nedeniyle TMO'nun çok hızlı bir şekilde ihale açıp tarımsal ürün ithal edemediğini belirtirken, yeni düzenleme sayesinde çok daha kısa süre içinde tarımsal ürün ithal edebileceklerini söyledi.

İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz da, TMO'nun yurt dışından tarımsal ürün ithal etmesine de böylesine hızlı ithalat yetkisi almasına da gerek olmadığını belirtirken, "Tarlalar boş duruyor, TMO ithalat yetkisi alıyor. Bakın tam ekim zamanı. Neye ihtiyacınız varsa, neyi ithal etmek istiyorsanız bugün ekin mayısta, haziranda biçin. İthalat yapmayın" dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri