TMO artık çiftçiden ek kesinti alamayacak

TMO’­nun çift­çi­ler­den al­dı­ğı yüz­de 10 ci­va­rın­da­ki ek ke­sin­ti mah­ke­me­ce hak­sız bu­lun­du. Ke­sin­ti çift­çi­ye fai­ziy­le ia­de edi­le­cek. Ka­ra­rın em­sal ol­ma­sı söz ko­nu­su.

Top­rak Mah­sul­le­ri Ofi­si­’nin (TMO), çift­çi­ler­den de­po ki­ra­sı ve buğ­day bo­şalt­ma gi­de­ri­nin ya­nı sı­ra yüz­de 10 ek ke­sin­ti yap­tı­ğı id­di­asıy­la açı­lan da­va­da ka­rar çık­tı. 3 yıl sü­ren ve çift­çi le­hi­ne biten da­va şöy­le ge­liş­ti: Hü­se­yin Ba­rış ad­lı çift­çi, mak­buz se­ne­di­ne da­ya­lı ola­rak TMO ile an­laş­ma­lı ban­ka­dan kre­di kul­lan­dı.

Bi­lir­ki­şi hak­lı bul­du

Ban­ka, TMO adı­na çift­çi­den de­po ki­ra­sı ve buğ­day bo­şalt­ma gi­der­le­ri dı­şın­da ek ke­sin­ti adı al­tın­da pa­ra kes­ti. Bu­nun üze­ri­ne çift­çi ta­ra­fın­dan açı­lan da­va As­li­ye Ti­ca­ret Mah­ke­me­si­’n­de gö­rül­dü. Bi­lir­ki­şi­ye gön­de­ri­len dos­ya için ha­zır­la­nan ra­por­da ke­sin­ti­nin ne için yapıldığının an­la­şı­la­ma­dı­ğı, ya­sal ol­ma­yan be­de­lin TMO’­dan alı­nıp da­va­cı­ya ve­ril­me­si ge­rek­ti­ği be­lir­til­di. Mah­ke­me­nin ka­ra­rı ise şöy­le ol­du: Kul­la­nı­lan kre­di­nin ge­ri öden­me­me­si üze­ri­ne çift­çi­nin te­mi­nat ola­rak ver­di­ği mak­buz se­ne­di­ne ko­nu olan buğ­day TMO ta­ra­fın­dan alın­dı. Öde­me sı­ra­sın­da 56 bin li­ra ek ke­sin­ti ya­pıl­dı. TMO mak­buz se­ne­di dü­zen­le­nir­ken pa­ra­ya çe­vir­me sı­ra­sın­da ke­sin­ti ya­pı­la­ca­ğı hu­su­sun­da da­va­cı­yı bil­gi­len­dir­di­ği­ni is­pat­la­ya­ma­mış­tır.

Eşit­lik il­ke­si­ne ay­kı­rı

Yi­ne ka­rar­da, TMO’­nun tek ta­raf­lı dü­zen­le­yi­ci iş­lem­le­riy­le da­va­cı­nın ona­yı ol­mak­sı­zın hu­ku­ken bağ­la­yı­cı hü­küm­ler ge­tir­me­si­nin özel hu­kuk­ta­ki eşit­lik il­ke­si­ne gö­re de müm­kün ol­ma­dı­ğı ifa­de edil­di. Bugün

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri