Tmmob: İnşaat Asansörlerinde Teknik Değerlere Uygun Montaj Yapılması Gerekir

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, inşaat asansörlerinin güvenliği hakkında değerlendirmelerde bulundu. Üretici olan firma bu tip asansörleri getirdiğinde bir takım teknik değerleri var olduğunu kaydeden Çakar, “Bu teknik...

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, inşaat asansörlerinin güvenliği hakkında değerlendirmelerde bulundu. Üretici olan firma bu tip asansörleri getirdiğinde bir takım teknik değerleri var olduğunu kaydeden Çakar, “Bu teknik değerlere uygun olarak montaj yapmak zorundasınız. İmalatçı firma bu asansörleri getirdiğinde montajı yapıldığında mutlaka bir kişiyi operatör olarak eğitmek durumundadır.” ifadelerini kullandı.

"Bu asansörlerde farklı emniyet düzenekleri var." diyen Çakar şöyle devam etti: “Siz bir asansörün kaçıncı kata kadar çıktığını eğer tespit edecekseniz, kaçıncı kadar çıkması gerekiyorsa ona göre bir düzenek oluşturuyorsunuz. İnşaat işi yürüyen bir sistem sürekli mekansal olarak bir değişiklik gösterir. Bugün birinci kattadır inşaat, yarın ikinci, üçüncü kata çıkar.”

Çakar, tasarımlarda ya da binanın yükselişinde asansörde bir değişiklik söz konusu ise teknik olarak mutlaka hem o tasarım değişikliğinde hem de asansörün karakteristik özelliklerinden dolayı mutlaka kişinin tekrar teknik olarak bunların kontrol edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. İnşaat asansörlerinde ‘Switch’ diye tanımlanan ve paraşüt olarak tanımlanan bir takım emniyet tedbirleri olduğunu söyleyen Çakar, örnek vererek “Mecidiyeköy’de bahsedilen asansörün yük taşıyabiliyor, ortalama 10 kişi binmiş vaziyette, bunları bir ton olarak hesaplarsak, oradaki malzeme bin ton civarında bir malzeme yüklü olduğu ifade ediliyor. Yaklaşık iki bin, iki bin iki yüz kilo ediyor. İki bin 700 kiloya çok var. Emniyet kat sayısı olarak daha yüksek yani yük taşımada herhangi bir sıkıntı yok.” açıklamasında bulundu.

EMNİYET SWİTCH’LERİNE MÜDAHALE SÖZ KONUSU OLMAMALI

Bu tip asansörleri siz katlara doğru çıktıkça kullandığınız emniyet Switch’leri olduğunu hatırlatan Çakar, “Her katta durarak bu asansörleri yukarı doğru çıkması gerekir. Sizin operatör olarak eğittiğiniz ve belgelendirdiğiniz ve bu asansörü kullanan bu operatörün isteğine bağlı olmamaksızın bu Switch’ler müdahale söz konusu olmamalıdır.” diye bilgi verdi. Çakar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu asansör 31 kata kadar tasarlanmış, ama bu asansör 32. kata çıkarılmış. O zaman şöyle bir soruyla karşı karşıyayız. Acaba burada emniyet donanımlarıyla oynama mı yapıldı? Mekanik olarak acaba kendiliğinden operatör elle kumanda ederek bunu 32. kata çıkardı. Bu önemli burada. Çünkü bu asansör raylar üzerinde çalışıyor, halat değil. 31. kata planlandığı için onun emniyet payı olarak 32. kata çıkacak şekilde bir pay bırakılmış. Yani bu asansör yukarıya kadar çıktığında ise eğer 31. katta teknik olarak durmazsa 32. kata çıktığında üstteki makaralar raylardan çıkmış. Zaten şuandaki görüntüde o. İşçilerin anlatımı da o. Daha sonra çıktığı için de takla atarak aşağıya doğru 32. kattan aşağı düşüyor.”

Üretici olan firma bu tip asansörleri getirdiğinde bir takım teknik değerleri var olduğunu kaydeden Çakar, “Bu teknik değerlere uygun olarak montaj yapmak zorundasınız. İmalatçı firma bu asansörleri getirdiğinde montajı yapıldığında mutlaka bir kişiyi operatör olarak eğitmek durumundadır.” diye konuştu. Çakar, bu tip firmalarda bakım ve işletme işini yüklenecek olan bakım elemanları olduğunu ve bakım elemanları vasıtasıyla bu asansörlerin bakamının yapıldığını söyledi.

Çakar, bakım işini yürütecek olan kişilerin bu asansörleri çok iyi tanıyor olmaları gerektiğine vurgu yaparak “Teknik özellikleri olarak iyi biliyor olmaları lazım. Doğru malzeme kullanmaları gerekiyor. Bu kişiler eğer kendi ehil kişiler değillerse, bu işi bilmiyorlarsa buradaki bakım işi sadece laf olarak, kağıt üzerinde bakım işi bakıyor anlamına gelir. O zamanda teknik olan sıkıntıları gidermemiş olurlar.” ifadesinde bulundu. Çakar, bakım elemanları mutlaka asansörlere günlük bakımları doğru yapmaları gerekiyor diyerek “Haftalık bakımları var, aylık bakımları var. Bazı parçalar günlük olarak bakılması gerekiyor. Operatör olarak yetiştirdiğiniz ve sorumluluğunu verdiğiniz bu asansörü kullanan kişinin işe başlamadan önce mutlaka sabahleyin bu asansörü bir bütün olarak kontrol etmesi gerekiyor.” diye konuştu.

“ÇALIŞAN KİŞİLERİN BU İŞİ İYİ BİLİYOR OLMASI GEREKİR”

İnşaat asansörlerinin en temel zafiyetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Çakar, “Bakım firmalarında çalışan kişilerin bu işi iyi biliyor olmaları gerekir. İyi eğitilmemişse burada problem var demektir. Denetim mekanizması çok iyi kontrollerin yapılması lazım.” diye hatırlattı.

Çakar, konuşmasını “Makine Mühendisleri Odasıyla bir anlaşma yapıyorsunuz. Bunun üç aylık bir geçerliliği var. Asansörün içinde sürekli arızalardan dolayı değişiklikler yapıyorsunuz. Bir takım parça değiştiriyorsunuz. Onun iğli kurma haber vereceksiniz. O kurum gelecek tekrar bu asansörü kontrol edecek. Bu çok önemli. Çünkü biz kontrollerimizi yaparken bir takım değerler kullanıyoruz. O limitlerin üzerinde olup olmadığını, doğru malzeme kullanıp kullanılmadığını, elimizdeki cihazlarla bunların kontrollerini yapıyoruz.” diye tamamladı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri