Tiyatro festivali oyunlarla başladı

Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Tiyatro Festivali Makedonya Milli Kurum Türk Tiyatrosu'nun sahnelediği ''Şehrazat'' ve ''Şehriyar'ın Hikayesi'' oyunu ile başladı

Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Tiyatro Festivali Makedonya Milli Kurum Türk Tiyatrosu'nun sahnelediği ''Şehrazat'' ve ''Şehriyar'ın Hikayesi'' oyunu ile başladı.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Devlet Tiyatrosu'nda (KDT) düzenlenen açılışta yaptığı konuşmada, Konya denince iki değerin ön plana çıktığını, bunlardan birisinin Mevlana, diğerinin ise medeniyetlere başkentlik yapması olduğunu belirtti. Medeniyet denince Selçuklu Devleti'nin akıllara geldiğini ifade eden Doğan, ''Selçuklu'nun bulunduğu dönemde ticaret, sanayi, bilim ve sanat diğer devletlerden farklı bir şekilde yapılıyordu. Selçuklu'ya başkentlik yapmış bir şehrin bu yüzden sanata bilim ve kültüre daha fazla kaynak ayırması gerekiyor. Bu yıl 5'incisi düzenlenecek Bin Nefes Bir Ses Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali katılımcılara Mevlana'nın hoşgörü ilkesini yansıtıyor. Ayrıca Festival, güzel Türkçemizi çeşitli lehçeleriyle tiyatroseverlerle buluşturuyor'' dedi. Doğan, her başarılı işin ardında bir emeğin olduğunu vurgulayarak, festivalin son 5 yıldır düzenlenmesinde büyük emek gösteren KDT Müdürü Tomris Çetinel'i tebrik etti.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ise bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Konya'nın önemli bir festivale 5'inci kez ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Hızla akan giden gündelik yaşam içerisinde tiyatronun insana yeni bir dünya açtığını anlatan Bilgin, ''Tiyatro her ülkenin kültürünü tanıtmasını sağlayan ortak bir mirastır. İnsanoğlunun ortak değerleri olan adalet, vicdan, sevgi gibi konular tiyatronun temelini oluşturur. Tiyatro toplumsal bir mucizedir. İşte bu festivalde Makedonya, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti, Başkurdistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kosova, Bulgaristan, Tataristan'dan gelen tiyatrocularla birlikte olacağız. Onlar ülkelerinden binlerce nefes getirdiler'' diye konuştu. Konuşmaların ardından Makedonya Milli Kurum Türk Tiyatrosu tarafından ''Şehrazat'' ve ''Şehriyar'ın Hikayesi'' adlı oyunu sergilendi.

AA

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri