Özellikle bir çok reflü hastasının şikayetlerinin Ramazan ayında arttığına dikkat çeken Özel Selçuklu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ahmet Hamamcı, oruç tutarken mide sağlığını koruyabilmek için ağır yemeklerden, hamur işlerinden, tatlılardan, çay, kahve tüketiminden ve yağlı gıdalardan uzak durulması gerektiğini ifade etti. Ramazan ayında hastalarının şikayetlerinin en çok mide yanması, ekşimesi, gaz, kabızlık... gibi nedenler olduğunu anlatan Dr. Hamamcı, “Ramazan ayında gün boyu bir şey yemedim düşüncesiyle iftarda aşırı yememeli ve yavaş yavaş hafif gıdalarla beslenilmeli sahur kesinlikle atlanmamalı ve sahur öğünü de hafif, gün boyu tokluk hissi verecek gıdalarla geçirilmeli” dedi. Beslenme düzenini rahatlıkla planlayabilmek için gerekirse bir beslenme uzmanından da faydalanılacağının altını çizen Dr. Hamamcı, “Eğer sindirim sistemi problemi olan kişiler varsa Ramazan öncesinde kesinlikle bir uzman yardımına başvurmalı, ciddi reflü şikayeti olanlar, mide ya da bağırsaklarında ağır iltihabi bir hastalık olanlar, aktif ülser hastalığı olanlar, karaciğerle ilgili önemli bir hastalığı bulunanlar oruç tutmaya karar vermeden önce kesinlikle bir sağlık kontrolünden geçmelidirler” diye konuştu.
Ramazan ayında sigara içmenin irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde ciddi sorunlara yol açacağını belirten Dr. Ahmet Hamamcı, sigaranın mideye de ciddi zararlar vereceğini aktardı ve özellikle reflü hastalığı olanların kesinlikle sigaradan uzak durması gerektiğini ve iftarını sigarayla açan kişilerin sağlıklarına kendi istekleriyle zarar vereceklerini söyledi. Gün boyu nikotin gibi zararlı bir maddeyi almayan vücuda iftar öncesinde yapılan nikotin yüklemesinin son derece zararlı olduğunu hatırlatan Özel Selçuklu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ahmet Hamamcı, “Gün boyu aç kalan kişinin kan şekeri önemli ölçüde düşer, bunun üzerine aniden alınan sigara hızlı bir baş dönmesine neden olur nikotin ve diğer zararlı maddelerin değerleri hızla yükselir ve tüm damar sisteminin dengesini bozabilir” dedi.
Dr. Hamamcı önerilerini şöyle sürdürdü: “Sigaradan uzak durun ve kesinlikle iftara sigarayla başlamayın.İftardan sonra en az yarım saat sigara içmeyin, birkaç kuru yemiş ya da bol meyve yada meyve suyu tüketin Bu durumu gidermek için kahve ve çaya yönelmeyin. Baş ağrısı, baş dönmesi mide bulantısı gibi şikâyetlerle karşılaşabilirsiniz.”