Bir gün bir öğrenci velisi, kızı Elif’in tırnaklarını yemesi konusunda benimle görüşmek istediğini ve bu konuda yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.
Öğrenci velisi, kızı Elif’in önceleri kaşlarını yolduğunu kendisinin kızması sonucu kaşlarını yolmayı bırakıp tırnak yemeye başladığını söyledi. Öğrenci velisi kızının tırnak yemesini bırakması için tırnaklarına acı oje, tırnaklarının kayganlaşıp yememesi için zeytinyağı sürdüğünü, eline eldiven giydirmesine rağmen eldiveni de yediğini söyledi.
Veliye çocukla görüştükten sonra kendisine yardım edebileceğimizi ve yarın tekrar gelmesi gerektiğini söyledim.
Elif’in arkadaşları, öğretmeni ve kendisiyle yaptığım görüşmeler sonucunda çocuğun sınıfta efendi, çalışkan ve etkinliklere katılmada gayretli bir öğrenci olmakla beraber arkadaşlarıyla problem yaşadığı anlaşıldı.
Çocuğun arkadaşları ise Elif’in oyunun kurallarına uymak istemediğini, oyunbozanlık yaptığını ve çabuk küstüğünü söylediler.
Çocuğun ben merkezli yetiştirilmesine bağlı olarak toplum kurallarına uymaması arkadaşları tarafından dışlanmasına neden olmuştur. Bu da çocukta bir iç gerilim oluşturmuş bu gerilim kaş yolma ile kendini gösterirken ailenin tepkisine bağlı olarak tırnak yemeye doğru kaymıştır.
Öğrenci velisiyle yapılan görüşmede ise ailenin, çocuğun yeteneklerinin üstünde bir beklenti içinde olduğu, her dediği alınan el bebek gül bebek bir şekilde yetiştirilmiş olduğu anlaşıldı.
Tırnak yeme; çocuğun ruhsal gerilimlerini ve sıkıntılarını atamadığı durumlarda bunu kendine yöneltmesidir. Tırnak yeme sinirli, içine kapanık, ilgisiz ve sevgisiz büyüyen çocuklarda daha fazla görülmektedir.
Tırnak yeme, erken çocukluk döneminde görülmekle beraber daha çok ergenlik döneminde görülmektedir. Kız çocuklarında erkek çocuklarına nazaran daha fazla görülmektedir.
Çocukların tırnak yemesi; sıkıntı, stres, korku, baskı, gerginlik, heyecan gibi duygusal çatışmalardan kaynaklandığı gibi taklit yoluyla da bunu öğrenebilmektedirler.
Çocukların tırnak yeme davranışı, bazı durumlarda anne babaya karşı bir tepki olarak da yorumlanmaktadır. Anne babalarının kendilerinden esirgedikleri ilgi ve sevgilerini çocuklar tırnaklarına yöneltirler. Çocukların tırnağını ısırıp koparması anne babasından ilgi ve sevgiyi zorla alma olarak yorumlanırken; ısırdığı tırnağı tükürmesi de anne babasının bu şekildeki ilgi ve sevgisine ihtiyacını olmadığının göstergesi olarak da yorumlanmaktadır.
Ergenlik dönemi öncesi çocukların tırnak yemesine; korku, stres, heyecan ve iç gerilim gibi nedenler gösterilirken; ergenlikte bunlara ilaveten çocuğun ailesi ve sosyal çevresi tarafından davranışlarının onay görmemesine de bağlanmaktadır.
Çocuklarda genelde el tırnaklarını yeme davranışı görülürken; ayak tırnaklarının ısırılması ve yenmesi sadece kız çocuklarında görülmektedir.
Çocukların En Çok Tırnak Yediği Durumlar
- Üzüntü ve sıkıntı durumlarında,
- Stresli ve kaygılı durumlarda,
- Heyecanlandıklarında,
- Öfkelendiklerinde,
- Korktuklarında,
- Kendilerini güvensiz hissettiklerinde,
- Kendini ifade etmekte sıkıntı çektiklerinde,
- İstemedikleri ortamlarda bulunmak zorunda kaldıkları zamanlarda çocuklarda daha fazla tırnak yeme davranışı görülmektedir.
(Devam Edecek)