Dünyanın turizme açılmış en uzun mağaralarından olan Tınaztepe Mağarası, 2013 yılında 30 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildi.
Konya'nın Seydişehir ilçesinde yaklaşık 230 milyon yılda oluştuğu belirtilen Tınaztepe Mağarası, travertenleri, sarkıt-dikitleri, kar ve yağmur sularının oluşturduğu gölcüklerinin güzelliğiyle görenleri adeta büyülüyor.
Gezilebilen mesafesi yaklaşık 1580 metre olan mağaranın varlığı, ilk kez 1968 yılında bölgeye gelen Fransız bilim adamlarınca tespit edildi.
Araştırmacı Jacques Cousteau ve ekibi tarafından, 1970 yılında Suğla Gölü ve onu besleyen su kaynaklarında yapılan araştırmada, mağaranın toplam uzunluğunun 22 kilometre olduğu belirlendi.
Tınaztepe Mağarası, 2003 yılında Çelmeli Turizm şirketince turizme kazandırıldı.
İçerisine yapılan köprüler ve ışıklandırmalar sayesinde gezilebilen mağara, çatlaklardan sızan kar ve yağmur sularının oluşturduğu küçük şelaleler, 18,4-36,5 derece sıcaklıklarıyla, özellikle astım ve bronşit hastalarının akınına uğruyor. Çevresini saran orman ve karlı dağlarıyla fotoğraf tutkunlarını da çeken mağaranın yanındaki kalite belgeli tesislerde, Atv safari ve trekking turları için kamp alanı bulunuyor.
Tesisin müdürü Veli Çelmeli, yaptığı açıklamada, geçen yıl 20 bin kişi tarafından ziyaret edilen Tınaztepe Mağarasının bu yıl 30 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladığını söyledi.
Turist sayısını önümüzdeki yıllarda daha da artırmayı hedeflediklerini anlatan Çelmeli, "Mağarayı, doğal yapısını koruyarak 2003 yılında işletmeye açtık.Yapacağımız bazı yeni yatırımlar için izin bekliyoruz. Gerekli izinleri alabilirsek, burasını bir turizm kompleksi haline getireceğiz. 2013 turizm sezonunda 30 bin ziyaretçiyi ağırladık. Gelecek yıl bu sayıyı 100 bine çıkarmanın çalışması içerisindeyiz" diye konuştu.
Tınaztepe Mağarasını 30 Bin Kişi Gezdi
Dünyanın turizme açılmış en uzun mağaralarından olan Tınaztepe Mağarası, gölü, sarkıt ve dikitleriyle 2013 yılında 30 bin yerli ve yabancı turisti ağırladı