TİM: Merkez Bankası gücünü test etti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın bugün yaptığı hamlelerle kendi gücünü test ettiğini belirtti
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, ''Bu noktada para otoritesinin güven vermeye devam etmesi, aktif bir şekilde hareket ederek aşırı oynaklığı önlemesi döviz kurlarının belirli bir dengeye oturmasına imkan tanıyacaktır'' dedi.
Büyükekşi, döviz kurlarında yaşanan gelişmelere karşılık Merkez Bankası'nın aldığı kararlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Küresel ekonomide yaşanan olumsuzlukların artmasıyla, döviz kurlarında artan volatilite üzerine Merkez Bankası önemli adımlar attığını kaydeden Büyükekşi, bu doğrultuda 3 yıla kadar yükümlülüklerde yabancı para zorunlu karşılık oranları yarım puan indirilirken, 3 yıldan uzun vadeli yükümlülükler için indirimin 2,5 puan olduğuna, bunun yanı sıra bugünkü döviz satım ihalesinde, maksimum satış rakamının 1,35 milyar dolar olarak belirlendiğine değindi.
Mehmet Büyükekşi, küresel piyasalarda sıkıntı ve belirsizliğin en üst seviyelere yükseldiği bir yaşandığını ifade ederek, ''İtalya gibi dünyanın en güçlü ekonomilerinden birisinin kredi notunun üç basamak birden indirilmesi de yaşanan gelişmelerin ne kadar kritik olduğunu ortaya koyuyor. Tüm bu gelişmeler sonrasında sepet kurun 2,20 seviyesinin, dolar kurunun da 1,90 seviyesinin üzerine çıktığını gördük'' dedi.
Büyükekşi, bu seviyelerin Türkiye ekonomisi için ciddi sorunlar çıkaracak seviyeler olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Biz ihracatçılarımızın dolardaki rekabetçi kur seviyesi olarak 1,70-1,80 bandını gördüklerini daha önce ifade etmiştik. Şu gerçek unutulmamalıdır ki, biz ihracatçılar olarak rekabetçi bir kur seviyesi istiyoruz. Çok hızlı yükselen ve sonra sürekli olarak düşen kur istemiyoruz.
Dolayısıyla Merkez Bankası'nın bugün aldığı kararları genel çerçevede olumlu bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. Merkez Bankası bugün yaptığı hamlelerle kendi gücünü test etti. Piyasa da istediği zaman dövizi aşağıya çekebileceğini gösterdi. Bu noktada para otoritesinin güven vermeye devam etmesi, aktif bir şekilde hareket ederek aşırı oynaklığı önlemesi döviz kurlarının belirli bir dengeye oturmasına imkan tanıyacaktır.''
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri