Tim: İhracatçı İçin Kur Oynaklığının Azaltılması Önemli

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artırım kararını yerinde buldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artırım kararını yerinde buldu. Büyükekşi, “İhracatçı için rekabetçi kur seviyelerinin korunması kadar döviz kurlarında oynaklığın da azaltılması bilhassa fiyatlama ve maliyetlendirme denklemlerini etkilememesi adına büyük önem taşıyor.” dedi.

TCMB, 75 baz puan artırımı ile borç verme faiz oranını yüzde 6,5'ten yüzde 7,25'e çıkardı. Kararı olumlu karşılayan TİM Başkanı Büyükekşi, şunları ifade etti:


“Son dönemde Amerikan Merkez Bankası FED’den gelen ayrı beyanatlar başta gelişmekte olan piyasalar olmak sureti ile tüm piyasalarda etkili oluyor. FED’in bir müddet uyguladığı parasal genişlemeye son vereceği şeklinde açıklamaları Türkiye’nin yanı sıra Güney Afrika gibi pek çok gelişmekte olan ülkede önemli çalkantılara neden oldu. Pek çok gelişmekte olan ülkede olduğu gibi Türkiye’de yabancı yatırımcıların hisse senetleri ve tahvillerde pozisyon kapayarak dolara yöneldiklerini gördük. Bu aşamada TCMB, döviz satış ihaleleriyle dövizde aşırı oynaklığın önüne geçmeyi hedefledi.

Tüm dünyada faizlerin arttığı bir dönemde TCMB bu beklentileri karşılamasının piyasalarda öngörülebilirliği daha da arttırdığına ve belirsizlikleri kısa vadede ortadan kaldırdığına kanaat getiriyoruz.

İhracatçılarımız çeyrek çeyrek yaptığımız eğilim anketine cevaben ilettikleri verilerde ağırlıklı olarak dolar kurunda 1,90, sepet kurda ise 2,20 seviyelerini rekabetçi kur seviyeleri olarak görüyorlar. İhracatçılarımız için rekabetçi kur seviyelerinin korunması kadar döviz kurlarında oynaklığın da azaltılması bilhassa fiyatlama ve maliyetlendirme denklemlerini etkilememesi adına büyük önem taşıyor. Biz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Merkez Bankası’nın ihracatçılarımızın taleplerini dikkate almaya devam etmesini diliyoruz.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri