Tıkalı kalp damarı bypass yapılmadan açıldı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Behlül Altunkeser ile Avrupa Kardiyoloji Total Oklüzyon Derneği Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Göktekin

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Behlül Altunkeser ile Avrupa Kardiyoloji Total Oklüzyon Derneği Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Göktekin tarafından “Kompleks Koroner Müdahaleler” başlıklı oturumda tamamen tıkalı kalp damarlarının açılmasında yeni geliştirilen Antegrad ve Retrograd yöntemleri 3 farklı hasta üzerinde canlı ameliyatla anlatıldı.
Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Konferans Salonu'nda düzenlenen oturumda konuklar salonda iken ameliyathanede hazır bulunan kardiyologlar gerçekleştirdikleri müdahaleyi canlı olarak salondaki meslektaşlarına izlettiler. Müdahalelere Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Gök, Selçuklu Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazif Aygül, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıddık Ülgen, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bilge katıldı.
KONYA'DA İLK
Oturumu düzenleyen Prof. Dr. Bülent Behlül Altunkeser, “Mevcut yöntemlerle açılması mümkün olmayan, tamamen tıkalı olan kalp damarlarının Antegrad ve Retrograd gibi yeni yöntemlerle açılması işlemini Konya'da ilk defa Selçuklu Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirdik ve iyi sonuçlar aldık. Bu ilkin Selçuklu Tıp Fakültesi'nde uygulanmış olması üniversitemiz adına gurur vericidir. Daha önce bazı tıkalı damarların balon ile açılması mümkün değildi. Bu hastaların bir kısmına bypass uygulanırken, bir kısmı da sadece ilaç tedavisi ile yetinmek zorunda kalıyordu. Gelişen teknikler ve ekipmanlar sayesinde artık tamamen kapalı damarların da başarılı bir şekilde açılması mümkün. Bugünkü oturumda bunu uygulamalı olarak göstermiş olduk” dedi.
Operasyonların başarılı bir şekilde geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Altunkeser, “Bu yöntem diğer balon işlemleri gibi kasık bölgesinden kalp damarına ilerletilen teller ve balonlar yardımı ile yapılıyor. Ama kullanılan teknik ve malzemeler farklılık göstermektedir. Bu tekniğin uygulanmaya başlamasıyla bypass ameliyatına olan ihtiyaç azalacak ve hastalar 1-2 gün gibi çok kısa bir sürede gündelik hayatlarına dönebilecekler. Bugün burada 3 farklı hasta üzerinde uyguladığımız operasyonlarda tam tıkalı damarlar üzerinde önceki yöntemlere göre başarı oranı çok daha yüksektir” şeklinde konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri