Ticaretin beyniyiz

Konya SMMMO Başkanı Seyit Faruk Özselek, "Mali müşavir olmak için zor ve uzun bir yolu aşmak gerekiyor. Mesleğimiz zor ve meşakkatli olsa da ticaretin beyni konumundadır" dedi

Mali müşavirlerin iş verenler ile devlet arasında köprü vazifesi gördüğünü fakat mali müşavirlerin tahsilat sorunu yaşadığını kaydeden Konya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Seyit Faruk Özselek, “Oda olarak çözmemiz gereken en büyük sorun tahsilat sorunudur. Bu sorun odamızın tek başına çözeceği bir sorun değil. Sorunun TBMM’de çözülmesi gerekiyor. 1989 yılında yayınlanan bir kanuna göre işlem yapılıyor. Bu kanunların revize edilmesi gerekiyor. Günümüz şartlarına uygun bir kanun üretilmeli" dedi.

ÜCRETLERİMİZ DEVLET KANALIYLA ÖDENMELİ

“Bizim meslektaşlarımız devletin büyük bir yükünü sırtlanmaktadır” diyen Özselek, “Biz işimizi seve seve yapıyoruz. Devlet kurumunda çalışanlar ile aynı işi yapıyoruz. Tek farkımız devlet kurumunda çalışanların maaşlarını direkt devletten alması, bizlerin ise işini yaptığımız mükelleflerden almamız. Aslında bizde devlete hizmet ediyoruz. Dolayısıyla bizlerin ücretini de mükellefin devlet kurumuna yatırması lazım. Bizim de ücretlerimizi oradan almamız gerekiyor. Çünkü hizmet sektöründe bilindiği üzere en son ödeme biz mali müşavirlere yapılıyor. Mükelleflerin paraya sıkıştığı anda ilk ödeme yapmayacağı yer mali müşavirler oluyor. Bu yüzden bu ödemeler bizlere devlet kanalıyla yapılırsa bu aksamalar yaşanmayacak. Böylece meslektaşlarımızda sıkıntı yaşamamış olacaklar” ifadelerini kullandı. Bir şirketin başarısının en temel faktörünün iyi bir mali müşavir ile çalışması olduğunu belirten Özselek, şöyle konuştu: “Mali müşavirin olmadığı bir meslek alanı yoktur. Bir işveren ticaretinde başarılıysa onun yanında mutlaka iyi bir mali müşaviri vardır. Çünkü bir iş yerinde bütçelemeyi, gelir-gideri ve dengelemeyi mali müşavir hesaplayarak iş verene sunar. Kısacası her iş adamının iyi bir mali müşavire her zaman ihtiyacı vardır.”

MESLEĞE GİRİŞ ÇOK ZORLAŞTI

Mesleğe girişin çok zorlaştığını da ifade eden Özselek, “Mesleğe giriş için öncelikle ilgili bölümlerden 4 yıllık bir üniversite bitirmek gerekiyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra staja başlama imtihanına girilmesi gerekiyor. Staja başlama sınavı zor bir sınav. Çok arkadaşımız 1-2 yılda sınavı zor kazanıyor. Sınavı kazanan arkadaşlarımızın ise 3 yıl staj yapma zorunluluğu var. Stajın bitmesinin ardından yeterlilik sınavına giriyorlar. Bu sınavı da başarıyla geçen adayımız Mali Müşavir ünvanını resmen almış oluyor” diye konuştu. Mali müşavirlerin zorlu yollardan geçerek mesleği eline aldığını aktaran Özselek, “Mali müşavir olmak için zor ve uzun bir yolu aşmak gerekiyor. Bir öğrenci ben mali müşavir olacağım diyorsa bu öğrencinin üniversite dahil en az 8-10 yıl zamanını alıyor. Mesleğimiz zor ve meşakkatli olsa da ticaretin beyni konumundadır” dedi. İlçelerle birlikte 2 bin 300 üyelerinin olduğunu belirten Özselek, “KSMMMO olarak güçlü bir odayız. 400’e yakın stajyerimiz var şuan. İlçelerle birlikte 2 bin 300 üyemiz var” dedi.

DESTEKLERDEN FAYDALANMAK İSTİYORUZ

KOSGEB desteğinin birçok meslek grubuna verildiğini fakat mali müşavirlerin bu desteklerden faydalanamadığını ifade eden Özselek, “Mali müşavirler iş kuracağında devletten destek alamıyor. Birçok meslek grubuna KOSGEB aracılığı ile hibeler veriliyor. Bizim de bu destekleri almamız gerekiyor. Bir mali müşavir ofis açacağında bilgisayar, ofis mobilyası, muhasebe programları ve daha birçok eşya satın alıyor. Yani bu demirbaş eşyalar içinde meslektaşlarımız desteklerden faydalanabilmelidir” sözlerini kullandı. Mali müşavirlik ofisini sıfırdan kurmanın maddi bir külfet oluşturduğunu dile getiren Özselek, konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Mali müşavirlik ofisi açmak maliyetli oluyor. Sadece ofis mobilyası 10 bin lira tutuyor. Muhasebe programları yaklaşık olarak 10 bin lira. Daha bilgisayarların alınması gerekiyor. Hepsinin maliyetini hesaplayınca bir mali müşavirin ofis açabilmesi için yaklaşık olarak 50 bin lira paraya ihtiyacı bulunmaktadır. Bu sebeple bizim meslek grubumuzun da desteklerden faydalanmasını istiyoruz.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri