Thomas De Maiziere: Yanlış Anlaşılacak Açıklamalar Yaptığım İçin Üzgünüm

Almanya Federal Meclisi Euro-Hawk Araştırma Komisyonu, son oturumunda Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'nin, ifadesini aldı.

Almanya Federal Meclisi Euro-Hawk Araştırma Komisyonu, son oturumunda Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'nin, ifadesini aldı. De Maiziere, Haziran ayının başında yaptığı açıklamaların kafa karıştırıcı olduğu bildiğini, bunun için üzgün olduğunu söyledi. Bakan, insansız hava aracı projesinin başarısızlıkla sonuçlanmasında suçu projeyi başlatanlara attı. Muhalefet ise bakanın istifasını talep etti.

Alman parlamentosunda insansız hava aracı (İHA) projesi ‘Euro Hawk'da muhtemel hata ve ihmalleri, 500 milyon Euro'dan fazla yatırımın boşa gitmesinin sebeplerini araştırmak için kurulan özel komisyon son oturumunda Federal Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'nin ifadesini aldı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) de Maiziere, projenin durdurulduğunu açıkladığında kafa karıştıran ifadelere yer verdiğini söyledi. “5 Haziran'da net açıklamalar yapmadığım için üzgünüm.” diyen Bakan, Federal Meclis Savunma Komisyonu'na o dönem yaptığı açıklamalarla hiçbir şey bilmediği izlenimini vermek istemediğini vurguladı.

Euro Hawk projesinin başarısızlıkla sonuçlanmasının sebeplerini projenin temeli atıldığı yıllarda aramak gerektiğini belirten de Maiziere'nin, ‘doğum hatası'ndan söz etmesi dikkat çekti. İHA'nın sorunlarını çözmek için zamanında gerekli adımlar atılmadığının altını çizdi ve “Çok büyük bir işe imza atılmak istendi, cesur bir adımdı. Ancak baştan beri sorunluydu.” diyerek projenin durdurulmasının sebebini açıklamaya çalıştı. Savunma Bakanı olarak atandığı Mart 2011'de proje için harcanan toplam bütçenin yüzde 85'inin kullanıldığını belirten de Maiziere, “Proje zaten kötü yolda ilerliyordu.” diye konuştu.

Ana muhalefet Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ise Bakan de Maiziere'nin istifasını talep etti. SPD Meclis Grubu Savunma Politikaları Sözcüsü Rainer Arnold, komisyon oturumu öncesi yaptığı açıklamada bakanın gerçekleri olduğu gibi aktarmadığını, güven kaybına uğradığını, bundan dolayı bakanlık görevini bırakması gerektiğini vurguladı. Arnold, de Maiziere'nin sorgularken, “Bugün bir yalanınızı başka bir yalanla temize çıkarmaya çalışmanız beni şaşkınlığa çevirdi.” diye eleştirdi.

Komisyonun bir önceki oturumunda ise Savunma Bakanlığı Devlet Müsteşarı Stephane Beemelmans ifade vermişti. Beemelmans, Bakan de Maiziere'yi sorunlarla ilgili genç bilgilendirdiğini açıklamış ve siyasi sorumluluğu üstlenmişti. Beemelmans'ın yaklaşık 20 yıldır de Maiziere'nin yanından ayrılmadığı ve onunla birlikte bir bakanlıktan diğer bakanlığa gittiği belirtiliyor. Beemelmans. şefini zamanında bilgilendirmediğini kabul etse de Bakan de Maiziere'ye yönelik eleştiriler sona ermedi.

Euro Hawk adı verilen projenin toplamda 4 adet insansız hava aracından oluşması, son teknolojiyle donatılacak araçların Alman ordusunun görev yaptığı yerlerde kullanılması ve projenin toplam maliyetinin ise 1,2 milyar Euro'yu bulması bekleniyordu. Ancak şimdiye kadar 600 milyon Euro'dan fazla yatırım yapılan bu proje Bakan de Maiziere tarafından 10 Mayıs'ta durdurulmuş, sebep olarak ise uyarı sistemi olmadığı için Avrupa hava sahasında uçma izni alamayacağı, bu sistemi entegre etmenin çok pahalıya mal olacağı gösterilmişti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri