Thomas De Maizière: Işid İçin Türkiye’ye Gidişler Engellenecek

Almanya'nın başkenti Berlin’de federal ve eyalet içişleri bakanlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen güvenlik zirvesinde terör örgütü IŞİD’le mücadele kapsamında sert tedbirler kararlaştırıldı. IŞİD’e katılmak üzere Türkiye’den...

Almanya'nın başkenti Berlin’de federal ve eyalet içişleri bakanlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen güvenlik zirvesinde terör örgütü IŞİD’le mücadele kapsamında sert tedbirler kararlaştırıldı. IŞİD’e katılmak üzere Türkiye’den Suriye veya Irak’a savaşmaya gitme teşebbüsünde bulunan kişilerin engellenmesi için bu kişilerin pasaportlarının yanı sıra Alman kimlik kartları da iptal edilecek.

Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, terör örgütü IŞİD’e katılmak üzere Suriye veya Irak’a savaşmaya gitme teşebbüsünde bulunan kişilerin engellenmesi için bu kişilerin Alman kimlik kartlarının da iptal edileceğini söyledi. Berlin’de Federal İçişleri Bakanlığı’nda düzenlenen konferansta 16 eyalet içişleri bakanlarıyla bir araya gelen Bakan Thomas de Maizière, üzerinde mutabık kalınan güvenlik tedbirleri hakkında bilgi vermek üzere bir basın toplantısı düzenledi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Bakan de Maizière, “Terörün ihraç edilmesini istemiyoruz. Ülkemizde erkek ve kadınların radikalleşerek Suriye’ye ve Irak’a gidip savaş deneyimleriyle tekrardan Almanya geri dönerek burada saldırılar planlamalarını istemiyoruz.” dedi. Bakan Thomas de Maiziere, Alman kimlik kartlarıyla savaş bölgelerine seyahatlerin engellenmesi konusunda tüm eyalet içişleri bakanlarıyla “tam bir mutabakat” içinde olduklarını söyledi.

Kimlik kartları iptallerinin en kısa sürede yürürlüğe gireceğini ifade eden Bakan de Maizière, “Hedefimiz bu kişilere kimlik kartları yerine yedek bir dokümanın verilmesidir. Bu dokümanla gizlice Almanya’dan giriş-çıkışlar engellenecek. Eyalet İçişleri Bakanları da başlattığımız inisiyatifi desteklediler. Bugüne kadar yasal mevzuattan dolayı sadece pasaportlar iptal edilebiliyordu. Ancak pasaport iptallerine rağmen Türkiye üzerinden Suriye’ye kimlik kartlarıyla gidilebiliyordu.” dedi.

Bakan de Maizière ayrıca, terör örgütü IŞİD sempatizanları ile ilgili federal ve eyaletler arasında daha sıkı bilgi alışverişlerinin yapılacağını belirtti. İçişleri Bakanları konferansına başkanlık eden Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (KRV) İçişleri Bakanı Ralf Jäger’de açıklamasında “Terör saldırılarının yapılmasını engellemek için her tedbiri alıyoruz.” dedi.

Bu arada Federal İçişleri Bakanlığı verilerine göre IŞİD örgütüne katılmak üzere en az 450 kişi Suriye’ye savaşmaya gitti. Bu kişilerin yaklaşık 150’si Almanya’ya geri döndü. Almanya’ya dönen kişilerin terör eylemlerinde bulunabileceğinden endişe ediliyor. 200’den fazla kişi hakkında ise terör örgütüne destek şüphesiyle soruşturma açıldı. Suriye’ye savaşmaya gidenlerin Türkiye üzerinden sınırı geçtikleri kaydediliyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri