Tgc: Gelişmeler, Demokratik Yönetim Açısından Endişe Verici

Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın Projesi Eylül ayı raporu yayınlandı. Raporda, sansürle karşı karşıya kalan medya mensuplarının duruma tepki vermeyecek kadar kanıksamaları kınandı. Sansürün, oto sansürün ve gerek basın gerekse...

Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın Projesi Eylül ayı raporu yayınlandı. Raporda, sansürle karşı karşıya kalan medya mensuplarının duruma tepki vermeyecek kadar kanıksamaları kınandı. Sansürün, oto sansürün ve gerek basın gerekse ifade özgürlüğü ihlallerinin kaygı verici şekilde devam ettiğine dikkat çekildi.

AB Sivil Düşün Programı çerçevesinde Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen projede, ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri aylık raporlar halinde kayıt altına alınıyor. Proje kapsamında yayımlanan raporda, Eylül ayında basın ve ifade özgürlüğünü gözeten bazı yargı kararlarına karşın, sansür, oto sansür, baskıcı eğilimler ve gerek merkezi gerekse yerel yetkililerin gazeteciler ve basın kurumları üzerindeki baskılarının sürdüğüne işaret edilerek, "Gazetecilere, yazarlara, düşünce insanlarına yönelik suikast ihbarları, baskı ve değersizleştirme gayretkeşlikleri ve sosyal medyada linç kampanyaları başta basın ve ifade özgürlüğü ve insan hakları olmak üzere demokratik yönetim açısından endişe verici gelişmeler oldu." denildi.

Yazısı sansürlenen bir kadın gazeteci-yazarın durumu “normal” kelimesiyle izah etmesinin, ülkede sansürün ve oto sansürün kanıksanma evresine geldiğinin en ibret verici örneğini oluşturduğu kaydedilen raporda, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ön jürinin yarışmaya değer bulduğu, Gezi olaylarını anlatan belgeselin festival yönetimince “hakaret içerdiği” gerekçesiyle listeden çıkarılmasının sansürün sanata etkisini gösterdiği, buna karşılık sanatçıların dayanışma içinde sansüre karşı durmasının takdir toplayan bir davranış olduğu belirtildi.

Bir kadın gazetecinin sınır bölgesinde çekilen bir fotoğrafı bahane edilerek ağır ithamlara uğraması, hedef gösterilmesinin medyadaki ayrışmanın boyutunu sergilediği kaydedilen raporda, Cumhuriyet gazetesi yazarı, gazeteci Aydın Engin ve Taraf gazetesi yazarı Murat Belge için suikast ihbarı yapılmasının, hükümetin ve bazı yerel yöneticilerin gazetecilere ve aydınlara karşı kullandığı aşağılayıcı ifadelerin karanlık odakları nasıl cesaretlendirebileceğini gösterdiğine işaret edildi.

Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın Projesi Eylül raporunda, hukukun üstünlüğünün, hukuk önünde eşitlik ve şeffaf yönetim ile basın ve ifade özgürlüğünün demokrasinin temel direklerinden olduğu hatırlatıldı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri