TFF’den 15 milyon TL’lık fiyasko

Futbol Federasyonu, hakem, gözlemci ve temsilciler için 14 milyon 930 bin lira harcadı ama kadro yine aynı.
Futbol Federasyonu, geçen sezon hakem, gözlemci ve temsilciler için 14 milyon 930 bin liralık bir harcama yaparken, Edirne’den Van’a kadar tüm Türkiye karış karış dolaşılmasına, bir sürü aday takip edilmesine rağmen Süper Lig hakem kadrosuna girecek tek bir yeni isim bulunamadı Futbol Federasyonu, geçen sezon en büyük yatırımı hakem, gözlemci ve temsilcilere yaptı, Merkez Hakem Kurulu, Süper Lig hakem kadrosuna tek bir yeni isim dahi alamadı.

Federasyonun, 8 Haziran 2008 ile 30 Nisan 2009 tarihleri arasını kapsayan 141 milyon 327 bin 413 liralık bütçesi içinde MHK, Gözlemci ve Temsilciler Kurulu ile hakem ve gözlemci ödeneği olarak 14 milyon 930 bin 825 lira harcanırken, bu rakam genel bütçenin yüzde 10’u gibi bir bölümü oluşturdu.

Söz konusu süreçte MHK giderleri 3 milyon 393 bin 949 lira, GTK giderleri ise 3 milyon 779 bin 218 lira olarak gerçekleşti. Hakem ve gözlemci ödeneklerine giden para ise 7 milyon 757 bin 658 lira şeklinde kayıtlara geçti. Federasyonun, “Profesyonel Futbol Giderleri” kaleminde gösterdiği bu harcamalar 23 milyon 945 bin 336 liralık bu bölümün yüzde 68’ni geçti.

MHK’ye ayrılan bütçenin önemli bir bölümü sezon boyunca kurul üyelerinin genç ve gelecek umut veren hakemleri izlemesi için ayrıldı. Huzur hakkının dışında, hakem izleme ücreti ve masrafları karşılanan kurul üyeleri Edirne’den Van’a 2 ve 3. ligde görev yapan hakemleri yerinde takip etti. Kurulun 3 milyon 393 bin 949 liralık bütçesinin önemli bölümü söz konusu faaliyetler için harcanırken, klasman kadrosunda yer alan yüzlerce hakem arasından tek bir tanesi bile Süper Lig kadrosuna çıkarılmadı.

2 BİN 209 MAÇ

Geçen sezon Türkiye liglerinde 306’sı Süper Lig, 309’u Bank Asya, 991’i ikinci, 826 üçüncü, 71’i Fortis Türkiye Kupası ve 306’sı PAF lig maçı olmak üzere toplam 2 bin 809 maç oynandı. Bu maçları yöneten hakemler, gözlemciler ve temsilciler için federasyon kasasından 7 milyon 757 bin 658 lira çıktı. MHK’nin özel olarak görevlendirdiği ve hemen her ay asgari 2’şer maç izleyen kurul üyelerinin aldıkları ücretler ise bu rakamın dışında kaldı. MHK üyelerinin izledikleri maçlarda Süper Lig kadrosu için aday isim bulamaması dikkat çekti.

Geçen sezon başında 40 kişi olarak açıklanan Süper Lig hakem kadrosu, 5 hakemin MHK tarafından aforoz edilmesinden sonra 35’e indi. İki hakem askere gidince sezon 33 hakem ile tamamlandı. MHK Başkanı Oğuz Sarvan’ın “Süper Lig kadrosundaki hakemler daha çok maç yönetmeli” şeklindeki açıklamalarına karşın, bazı hakemlere sezon boyunca Süper Lig’de tek maç verilmesi çelişki olarak nitelendirilirken, klasman talimatında son anda yapılan değişiklikler eleştiri konusu oldu. MHK ve GTK’nin geçen sezon gözlemci ve temsilci kadrosunda 535 kişi görev yaptı. Süper ligde 35, A kategorisinde 35, B’de 80, C’de ise 120 gözlemci maç izledi. Üst klasmanda 105, klasmanda 160 temsilci federasyon adına maçlarda görev yaptı. Federasyonun bunca yatırımına karşın, hakemlerin geçen sezonun yine en çok eleştirilen unsur olması, MHK’nin hakem atamalarındaki adaletsizliği, gözlemci kadrosundaki ve MHK’deki bazı üyelere ayrımcılık yapılması kurullara eksi puan olarak yansıdı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri