Tevhit Hürriyet
Tevhid, insanı açık ve gizli şirkten kurtaran, koruyan, arındıran ve rafine eden hürriyetin esasıdır. Öyleyse bir sual soralım:
-Halis tehhid nedir? El- cevap aşağıdaki gibi olması gerekir:
Şüphesiz halis tevhid, o bir imandır ki, zira o imanda Allah’tan başka kendine ibadet edilecek bir ilah yoktur, dirilten ve öldüren yoktur, rızık veren ve fayda veren yoktur.
-İnsan, aşağıdaki şekilde bir imana sahip olduğu zaman kâmil bir hürriyete kavuşur mu? El- cevap: “ evet” mutlaka, zira bu imanın benzeri, eşi, kulu, Allah’a şirk şaibelerinden / şüphelerinden uzaklaştırır.
-Bizden biri şöyle bir soru sormuş olsaydı: İnsan ne zaman şirke düşer? El-cevap özetle: Tevhidin şartlarına muhalefet ettiği zaman.
Bunun için İslam şirke harp açmıştır. Şirk, tevhidin oluşumunu yıkan ve insanı kuruntularının, korku ve endişesinin esiri kılan bütün kuruntuların, hurafelerin ve mitolojinin (mitlerin, efsanelerin, masalların ve hikâyelerin) kabulüne eğilimlidir.
…….
Şart kelimesinin çoğulu şuruttur. Sözlük manası, Bir şey için elzem olan / kaçınılmaz olan şeydir. Tevhidin şartları / rükünleri kelime-i şahadettir. Kelime-i şahadet, dinin temelidir.
Mehmed Akif, Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli- derken, şahadetlerinden maksadı, kelime-i şahadettir.
Bu konuda şöyle diyor:
Ruhumun senden, İlâhî, şudur ancak emeli:
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.
Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli
Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.