Tespihçilik bir sevdadır

Konya’nın en yaşlı tesbihçisi olan 81 yaşındaki Hacı Şakir Özkaplan; “Tespihçilik kazançtan çok bir sevdadır. Bu işe severek yapmayan ne Kehribar’ı bilir ne Koka’yı nede Oltu’yu”

TESBİHÇİLİK

KONYA’DA ÖRNEK
30 yılı aşkın süredir tespihçilik yaparak geçimini sağlayan Hacı Şakir Özkaplan tespih ve tespihçilik konusunda yaptığımız söyleşide Konya’nın bu sektörde de önemli bir yere sahip olduğunu kanıtlandı. Konya’da tespihçiliğin geçim kaynağından çok hobi olarak daha çok ilgi gördüğünü söyleyen 81 yaşındaki Özkaplan, “Bu iş gerçekten bir gönül işidir, sevdadır. Her şeyden önemlisi de kanser gibi bir hastalıktır. Alıştığın zaman bir daha bırakman mümkün değil. Konya’da gerçek manada tespihçilik yapan sayılı kişiler var. Eskiden bu rakam daha fazla idi son zamanlarda bu işi hakkı ile yerine getiren esnaf sayısında büyük azalma var. Ancak Türkiye’nin dört bir yanından Konya’ya tesbih almaya gelen var. Çünkü tesbihin en kalitelisi ve güvenlisi burada” dedi.
HER CİNSİ AYRI BİR
ÖNEME SAHİP
Tespihlerin her birisinin ayrı bir değere sahip olduğunu da ifade eden Özkaplan, “Koka, Kehribar, Oltu ve Katalin gibi cins tespihler her zaman değerlerini korumuştur. Stres atmada önemli olan tespihlerin ilk sırasında Kehribar ikinci sırasında Oltu gelir. En fazla alınıp satılan tesbihlerde bunlar. Konyalı tespihçiler olarak bizim önem verdiğimiz tek şey dürüstlük ve kaliteli tespih satmaktır. Çünkü tespihten anlamayan bir kişiyi kandırmak çok kolay. Anlayanı zaten kandıramazsın. Bizim hedefimiz tespihe merak salanlara en doğru şekilde yardımcı olmak ve bu işi hakkı ile yapmasına vesile olmak. Bir çatı altında toplanmak ve tespih sevdalılarını buluşturmak için, ‘Tespihçiler Sohbet Çayevi’ni açtık. Bu gibi birkaç yer var. Tespih sevdalıları buralara gelir hem sohbetini yapar hem tesbihlere bakar hem ticaretini yapar” diye konuştu.
HER TESPİH
DEĞERLİ DEĞİLDİR
İlk kez tespihçiliğe merak saran kişilerin mutlaka işinin ehli kişilerden fikir alış verişi yapmalarını da öğütleyen Özkaplan, “Kehribar kokusundan, Koka çekirdeğinden Oltu ise parlaklığı ve taşından bilinir. Ama bunu herkes anlayamaz. Bu işe merak salanları bunun için uyarmak istiyoruz. Bilinmeyen tespihçiden alış veriş yapmayın. Kapı Camii civarı Meram Sahipata Katlı Otopark girişi karşısında bulunan sohbet merkezimize gelin burada hem tespihçilik konusunda tespihlerin tanımı konusunda bilgi edinirsiniz” dedi.
Konuşmasının sonunda tespih fiyatları konusuna da değinen Özkaplan, oltu tespihler 3 ile 50 TL, Koka tespihler 10 ile 100 TL, Kehribar tespihler 300 ile 3 bin TL, Katalin tespihler ise 70 ile 100 TL arasında alınıp satılıyor. Bunun yanı sıra çeşitli taşlardan, kemiklerden ve doğal malzemelerden yapılan tespihlerde var. Bunların fiyatları da kalitesine göre değişiyor” şeklinde konuştu.
YANLIŞ DİZİLEN
TESPİH KEDER VERİR
Hacı Şakir Özkaplan ile birlikte tespihçilik yapan Ali ve Ömer Kahraman’da tespihçilik konusunda yaptıkları açıklamada tespih almak isteyenlerin mutlaka gerçek manada tespihçilik yapan esnaflara gelmelerini istedi. Tespihçiler sohbet evinde tespih alım satımı yapan Mehmet Yiğit’in ise ayrı bir görevi var. Yiğit’in yaptığı iş ticaretin yanı sıra tespihlerin tamiri. Kırılan veya ipliği eskiyen tespihlerin yeniden dizilmesini ve tamirin yapan Mehmet Yiğit, “Bazı tespihler vardır mutlaka usulüne uygun dizilmesi gerekir. Çünkü her tanesinin ayrı bir ölçüsü var. Mutlaka bu ölçüye uymak zorundasın. Gelişi güzel dizilen tespihler zevkten çok keder verir tespihten anlayan kişiye. Buna dikkat edilmesi gerekir.
VAKIF KUTUSU
GELENEĞİ ÖRNEK
Çay ocağına tezgah açan esnafların birbiri ile de dayanışma içerisinde olduklarını söyleyen Hacı Şakir Özkaplan, “Bizim buranın ayrı bir geleneği var. Çay ocağında, ‘Vakıf Kutusu’ dediğimiz küçük bir kutu var. Bu kutu içerisinde tespih parçaları, gümüş, dene, imame gibi parçalar var. Küçük bir parçaya ihtiyacı olan tespihçi arkadaşımız buradan ihtiyacı olan parçayı alır. Elinde fazla parça kalan arkadaşlarımızda parçaları bu kutuya bırakır. Böylelikle ihtiyacı olan kullanır. Bu bir dayanışmadır. İkinci ve uzun yıllardır süre gelen geleneğimiz ise tespihçi esnafının birbirinden alış veriş yapması. Eğer birkaç gün satış yapamayan bir arkadaşımız varsa mutlaka birimiz o arkadaştan tespih satın alır ve siftah yapmasına vesile oluruz. Biz aynı durumda olduğumuz zaman da o arkadaşımız aynı şeyi yapar” diyerek tespihçiler arasındaki dayanışmayı da dile getirdi.
ALİ SAİT ÖGE

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Merhaba Şehir Haberleri