Tesk: Perakende Yasasının Çıkarılmaması Milyonlarca Esnafı Buharlaştırıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısının çıkarılmamasının milyonlarca esnafı buharlaştırarak yok ettiğini öne sürdü.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısının çıkarılmamasının milyonlarca esnafı buharlaştırarak yok ettiğini öne sürdü.

TESK'ten perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısıyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Konfederasyon başkanı Bendevi Palandöken imzalı açıklamada, söz konusu yasanın bir türlü çıkarılmamasının esnaf ve sanatkarı bitirme noktasına getirdiği ileri sürülerek, "Esnaf ve sanatkârın yok olması için adeta orantısız sermaye gücü kullanılıyor. Bu orantısız güce karşılık alınması gereken tedbir olan perakende yasa tasarısı taslağı ise yıllardır bekletiliyor. Bu AVM-esnaf savaşı kesinlikle değildir. Bu kuralın konulmamasının gecikmesinin tehlikesidir." denildi.

Açıklamada son dönemde kapanan AVM'lere de işaret edilerek, şunlar aktarıldı:

"Son 7 yıl içinde 41 AVM kapandı. İstanbul’da 26, Ankara’da 5, Muğla’da 2, Bursa, Mersin, Gaziantep, İzmir, Balıkesir, Denizli, Sivas ve Tekirdağ’da birer AVM kapanmıştır. Ölü AVM’ler çoğalıyor. Hem kendilerine zarar veriyorlar, hem de küçük esnafımıza. Çünkü yok olmaya başlayan esnaf yaşadığı şehirden göç ediyor, şehirler boşalıyor, patronlar işçi oluyor. Ülkemizdeki AVM sayısı, 2005'te 106 iken, 2013'te bu sayının 400'e ulaşması bekleniyor. Ülkemizin nüfusu 76 milyona çıktı. 2002 yılından bu yana nüfus artış hızımız yüzde 8,7 artarken, AVM’ler yüzde 400 artmış. İş yerini kaybeden esnaf ve sanatkâr ise her yıl 100 binleri buluyor. AVM’lerin çok açılması hem rasyonel değil, hem ekonomik değil. Daha da açılacak ve planlaması yapılan 81 AVM var. Ama gidilecek yeşil alan, park yeri kalmadı. Bu nedenle esnaf ve sanatkârımızın korunmasına ve geliştirilmesine yönelik tedbirlerin alınması ve Perakende Yasası’nın çıkarılmasını acilen bekliyoruz."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri