Ters politika uygulansın

ASKONun düzenlediği konferansa konuşan ünlü ekonomi yazarı Doç. Dr. Yaşar Erdinç, ekonominin büyümesi için krizlerde yaşananların tersinde politika uygulanması gerektiğini ifade etti

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından organize edilen ‘2012 Yılının 2. Yarısında Türkiye ve Dünya Ekonomisini Neler Bekliyor’ konulu konferans gerçekleşti. Konferansın konuşmacısı ünlü ekonomi yazarı Doç. Dr. Yaşar Erdinç oldu. ASKON şube binasında gerçekleşen konferansa Yaşar Erdinç’in yanı sıra ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programın açış konuşmasını yapan ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, rutin olarak yapılan eğitim programlarıyla üyelerinin bilgi dağarcıklarının genişlemesini hedeflediklerini söyledi. Yıldırım, “Bugünkü eğitim toplantımızda 2012 yılını değerlendireceğiz. Eğitim programlarımız rutin olarak devam edecektir” dedi. Açış konuşmasının ardından konferansa geçildi. Krizlerin nasıl oluştuğu ve nasıl alınacağını hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Yaşar Erdinç, krizlerin sebebinin daha fazla kazanma hırsı olduğunu söyledi. 27 ülkenin 42 krizini incelediğini ve ekonomiyi ayakta tutan 3 etmenin ortaya çıktığını ifade eden Erdinç, bu etmenlerin, bireyler, firmalar ve devlet olduğunu kaydetti. Erdinç, “Krizler geleceği ipotek ederek ortaya çıkar. Mesela siz 25 ay taksitle bir televizyon aldınız. Senet imzalayarak gelecekteki gelirinizi ipotek etmiş oluyorsunuz. İşiniz garantiyse bunu ödemede sıkıntı çekmezsiniz. Ama işiniz garanti değilse işten ayrılırsınız ve bunun taksitlerini ödeyemezsiniz. Krizlerin çıkış nedeni de bu. Geleceği ipotek etmek” diye konuştu.

CARİ AÇIK KRİZİN ANA SEBEBİDİR

Ülkelerin cari açıklarının krizi tetiklediğini belirten Erdinç, dünyanın en büyük krizlerinde bunun örneğine rastlandığını vurguladı. Değişken faiz oranlarının da krizleri etkilediğini dile getiren Erdinç, “Bir faiz oranı belirleniyor. Bu faiz oranıyla krediler çekiliyor. Bir an da faiz oranları yükseliyor. Bu sefer bu faiz oranlarında bireyler ve devletler krediyi ödeyemiyor. Bu da ekonomiye büyük darbe vuruyor.” ifadelerini kullandı. Erdinç, ekonominin büyümesi için krizlerde yaşananların tersinde politika uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri